Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Tuzla: Promovirana knjiga “Muslimani u Evropskoj uniji”

Tuzla: Promovirana knjiga “Muslimani u Evropskoj uniji”

Akademik Karić rekao je da ova knjiga nudi odgovore o asimilaciji i integraciji te o tome kako sami muslimani, koji su druga ili treća generacija u Evropi, izmišljaju i domišljaju svoju Evropu


  U Bosanskom kulturnom centru Tuzla danas je promovirana knjiga “Muslimani u Evropskoj uniji”, autora dr. Amira Karića, koja kroz četiri dijela opisuje model uređenja odnosa države i religije, a glavna pitanja se, navode promotori, tiču asimilacije i identiteta, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ova knjiga, slučajno ili ne, korespondira s velikom izbjegličkom krizom. Međutim, izbjeglice u valovima dolaze u Evropu, koja od 1947. godine samu sebe ne nominira kršćanskom, nego sekularnom. Ovo je, uočili su evropski državnici, jedna od najvećih mirnodopskih kriza u Evropi. Niti će se Evropska unija lišiti svog sekularnog naboja, koji ipak u pozadini ima jeku kršćanskog, makar kulturalnog, niti se izbjeglice mogu lišiti, niti je potrebno da se riješe svog islamskog predznaka”, izjavio je akademik Enes Karić.

Akademik Karić rekao je da ova knjiga nudi odgovore o asimilaciji i integraciji, te o tome kako sami muslimani, koji su druga ili treća generacija u Evropi, izmišljaju i domišljaju svoju Evropu.

Dževada Šuško, direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, navodi da Bošnjaci od 20. stoljeća i dolaska austro-ugarske vlasti, postavljaju pitanja kako živjeti pod okriljem nemuslimanske vlasti, kako živjeti u Evropi i ostati musliman, te sačuvati svoj identitet.

“Bošnjaci su u kontinuitetu bili izloženi valom migracija, a najveći je bio 1990-ih godina, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Brojni Bošnjaci danas žive u različitim krajevima svijeta i pitaju se kako sačuvati identitet, a ipak biti integriran. Bošnjaci su autohtoni evropski muslimani i oduvijek su živjeli zajedno s drugim narodima i religijama, za razliku od nekih muslimana koji su došli iz Azije ili Afrike”, kazala je Šuško.

Autor Karić u svojoj je izjavi naveo da ni Evropa ni muslimani nisu monolitni fenomeni, ali su jezički različiti.

“Evropa mijenja svoj identitet, koji je generalno u procesu i navikava se na prisustvo muslimana, odnosno svojih građana islamske vjere”, poručio je dr. Karić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com