Moj vrt
ZAČINSKO I LJEKOVITO BILJE V dio

Mi,kao pojedinci,ne možemo da utičemo u velikoj mjeri na globalno zagađenje,ali u svoje neposredno okruženje možemo da dozovemo prirodu kod nas,sađenjem i sijanjem što raznovrsnijih biljaka.
Poljoprivredna proizvodnja se sve više okreće rješenjima koja zadovoljavaju cilj nje same,a to je proizvodnja dovoljne količine hrane,primjenom bioloških metoda gajenja,zaštite i prerade.
Staništa mnogih korisnih insekata i drugih životinja odavno su narušena,a samim tim i prirodna otpornost biljaka.
Zato u svoj vrt trebate privući što veći broj korisnih insekata koji će doprinijeti prirodnom smanjivanju broja štetočina.
Za vaš vrt,danas vam preporučujemo još nekoliko korisnih biljaka.
PELIN

Lišće ima prodoran,oštar miris i gorkog je ukusa.U kuhinji nema veću primjenu,ali primjenu nalazi u narodnoj medicini.Čajeve od pelina treba piti oprezno i uz konsultaciju.
Koristi se pri želučanim tegobama i oboljenjima jetre i žučne kese.
Za gajenje u bašći najbolje je nabaviti bokor od stare biljke i posaditi.Sadržaj ljekovitih supstanci najveći je u početku cvjetanja.
PERŠUN
Peršun (Petroselimum crispum) je još od starih Grka poznat začin.Oni su pravili vijence od peršunovog lista pri proslavama i ovjenčavali njima pobjednike.
Danas je to nezamjenjiv dodatak jelima u kuhinji.Poznat je i kao odličan diuretik.
HREN

Rezanje i rendanje korijena izaziva suze.Izrazito je ljutog ukusa.U kuhinji se koristi kao dodatak umacima,sosevima i kao prilog uz meso.
Kod nas se dosta upotrebljava.U narodnoj medicini koristi se kod vodene bolesti,bolesti jetre i žuči ili za obloge.
Najlakše ćemo razmnožiti hren ako gornji dio korijena iz kojeg izbijaju mladi izdanci odsiječemo i taj dio zabodemo u zemlju.
RUZMARIN
Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je ljekovita i začinska biljka koja se najviše gaji u Sredozemlju,ali uspijeva i u uslovima kontinentalne klime.Od davnina se koristi u običajima vezanim za rođenje i udaju.Omiljen je začin i neke nacionalne kuhinje ne mogu se zamisliti bez njega.
Narod ruzmarin koristi protiv želučanih tegoba,za poboljšanje krvotoka i u liječenju reumatskih oboljenja.
Može se gajiti u saksiji u kući,a na otvorenom je potrebno u toku zime zaštiti biljku od mraza ušuškavanjem lišćem i slamom.
TIMIJAN

Cvjeta ružičasto do tamno-ljubičasto i to od maja ili juna.U kulinarstvu se koristi za začinjavanje raznih jela,pravljenje biljnog sirćeta i kao dodatak jelima od paradajza.
U narodu se koristi za liječenje različitih bolesti.
U bašći se sadi trajni timijan ili se sije jednogodišnji i rasađuje na rastojanju od 20 cm.
Može sijati u saksije i gajiti u kući.
CELER
Celer (Apium glaveolens) je širom svijeta gajeno povrće i začin.
Koristi se korjenasti,lisnati ili sve rasprostranjeniji celer širokih lisnih drški.
Njegova primjena u kulinarstvu je ogromna,a u narodnoj medicini se upotrebljava za čišćenje krvi,spriječavanje nakupljanja tečnosti,spriječavanje stvaranja kamenca u bubregu i za jačanje cjelokupnog organizma nakon oporavka od težih bolesti.
ČUBAR

Naraste do 60 cm visine,ima sitne listove,svijetlo-ljubičaste ili bijele cvijetiće i pripada porodici usnatica.
Lišće i stabljika upotrebljavaju se svježe i sušene.
Za salate se uzimaju vršni listići,a u ostalim slučajevima biljka se mora prokuhati zajedno s jelom.
U narodu se koristi protiv grčeva i želučanih tegoba.
Za AKOS – Saima Trako-Silajdžić,dipl.ing. poljoprivrede
Telefon:061 469 971
E-mail:olea.visoko@hotmail.com
akos.ba