Moj vrt
Začinsko i ljekovito bilje IV dio

Naša borba za zdravlje i blagostanje nas i naših potomaka,počinje baš tu,u našim kućama i vrtovima.
Korištenjem najrazličitijih biljnih vrsta kao akumulatora i usmjerivača energije,doprinosimo i globalnom smanjenju potrošnje i maksimalnom iskorištavanju energije Sunca.
Danas ću vam predstavljamo nekoliko aromatičnih i mirisnih biljaka s kojima možete upotpuniti svoj vrt.
MAJČINA DUŠICA

Naraste do 40 cm i najjači miris i aromu ima u doba cvjetanja.U kuhinji se koristi kao i timijan (kultivisana baštenska majčina dušica).
MAJORAN
Majoran (Majorana hortensis ) je u srednjoevropskim zemljama jednogodišnja biljka dok u sredozemlju raste kao izdržljivi polugrm.Naraste do visine 20-50 cm.Cijela biljka je obrasla finim dlačicama.U kulinarstvu se koristi za začinjavanje jela od mesa.Narod joj pripisuje velika ljekovita svojstva.
Sije se u martu u klijalište ili u saksiju u sobi.Početkom maja biljke treba rasaditi na otvoreno.Bere se u fazi punog cvjetanja.
MATIČNJAK

Za gajenje matičnjaka najbolje je nabaviti već odraslu biljku,jer je gajenje iz sjemena teže i zatijeva više vremena.Možemo ga saditi i iz prirode.Voli blago zasjenjeno mjesto.
MIROĐIJA-KOPAR
Mirođija (Anethum graveolens ) je začinska biljka poznata od davnina.Stabljika joj naraste do 1,2 m.Sjeckano zeleno lišće se koristi za salate od krastavaca,paradajza i krompira i za kuhanje graška.Može se koristiti i za serviranje uz morske specijalitete.Mirođija koju stavljamo u teglu prilikom kiseljenja krastavaca treba da je oko 25 cm visine (sije se kasnije).
Može se gajiti i u saksiji.U narodnoj medicini koristi se za poboljšavanje apetita i varenja.
U prirodi možemo naći divlju mirođiju,a kultivisana se sije što ranije u proljeće.Može se sijati u više navrata da bismo preko godine imali svježe listiće,a takođe i za sušenje.Grančice treba brati pred cvjetanje biljaka.
NANA
Nana (Menta piperita ) je veoma raširena i u upotrebi je u cijelom svijetu.U kuhinji je koristimo za pravljenje osvježavajućeg i ljekovitog čaja,a dodaje se takođe raznim varivima,sokovima i koktelima.
U narodnoj medicini nana se koristi za probleme kod probave,ispiranje usne duplje itd.Razmnožava se dijeljenjem bokora i ako se ne vodi računa,vrlo brzo će je biti po cijeloj bašći.
ORIGANO

U kulinarstvu je najveću primjenu našao u začinjavanju italijanskih specijaliteta i svih jela od paradajza.
Za AKOS:Saima Trako-Silajdžić,dipl.ing poljoprivrede
Telefon:061 469 971
E-mail:olea.visoko@hotmail.com
akos.ba