Vijesti iz svijeta

Za umru tokom ramazana obavezna vakcina ili stečeni imunitet protiv COVID-a

Samo osobe koje su vakcinisane ili su stekle imunitet od COVID-19 mogu obaviti umru tokom ramazana koji počinje sredinom aprila.

Nadležne vlasti Saudijske Arabije objavile su da će početkom ramazana umra i obavljanje namaza u Velikoj džamiji u Mekki biti dozvoljeni samo “osobama s imunitetom”, prenose agencije.

Kako je pojašnjeno, te osobe će biti svrstane u tri kategorije, odnosno, na one koje su dobile dvije doze vakcine, one koje su dobile samo jednu dozu 14 dana ranije i one koje su izliječene od korona virusa.

Za vrijeme ramazana u Mekku obično dolazi veliki broj vjernika iz Saudijske Arabije i drugih muslimanskih zemalja. Umra se može obaviti tokom cijele godine, za razliku od hadža koji je jednom godišnje.

Obavaljanje umre je prekinuto u martu 2020. godine zbog pandemije COVID-19, a početkom oktobra je polako počelo da se vraća uz mjere predostrožnosti, prvo za državljane Saudijske Arabije i strance koji žive u njoj, a zatim, od. 1. novembra 2020. godine, i državljane drugih zemalja.

Lista zemalja čijim je državljanima nije omogućeno obavaljanje umre zavisi od statusa epidemije korona virusa u toj zemlji, o čemu konačnu odluku donosi Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije.

Prema važećim mjerama, Bosna i Hercegovina nije na spisku država čijim je državljanima trenutno zabranjen ulazak u Saudijsku Arabiju, ali se na njemu nalazi Turska preko koje vjernici iz naše države odlaze na umru, čime je ovo putovanje praktično onemogućeno.

U saudijskoj Arabiji zabilježeno je više od 390.000 slučajeva COVID-19, umrlo je više od 6.700 osoba, a do sada je više od pet miliona ljudi dobilo je bar jednu dozu vakcine od ukupno 34 miliona stanovnika.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button