Promo i sponzorisani članci

Relax Tours : Umra u septembru!

Slijetanje u Medinu, a povratak iz Džede sa Turkish Airlines!

”Oni koji idu na hadždž ili umru su Allahovi musafiri; ako Mu dovu čine, udovoljit će im, ako oprost traže, oprostit će im.”
UMRA je
 jedan od najljepših doživljaja koje sebi možete priuštiti, odmor za dušu, a ujedno i vjersko produhovljenje. Posjeta Meki i Medini je nešto što svaki vjernik treba obaviti tokom života ukoliko je u mogućnosti, a umra je odlična prilika za opušteno i posvećeno divljenje Božijoj kreaciji. Džamija Poslanika a.s., Kaba, Uhud, Mikat, Arefat, Muzdelifa, pećina Hira, Zemzem, Mesdžidul Kuba… Najznačajnije lokacije i građevine za svakog muslimana na svijetu, a sve to ćete proći, vidjeti, osjetiti, doživjeti. Zanijetite iskreno i od srca ovogodišnju umru, krenite nakon ove teške pauze od putovanja na hajirli put, čineći dobra dijela, uz ibadet i zikr. Neka Vam Allah ukabuli i u sevap upiše Vaše ibadete i napor koji uložite na tom putu.

 

Hoteli u neposrednoj blizini Harema!

Plan putovanja

Okupljanje na sarajevskom aerodromu 2 sata prije polijetanja. Let za Istanbul na liniji TK 1022 u 09:05 sati. Dolazak u Istanbul u 12:05 sati. Presijedanje na let za Medinu u 14:25 sati na liniji TK 108. Slijetanje u Medinu je u 17:50 sati (sva vremena su lokalna). Nakon obavljenih carinskih formalnosti i pasoške kontrole, slijedi transfer do hotela. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje u Medini.

Odlazak na sabah namaz u džamiju Muhammeda a.s. Doručak. Poslije doručka slijedi obilazak mubarek mjesta u okolini Medine: Mesdžid Quba, 3 km sjeverno od džamije Muhammeda a.s. Ovo je prva džamija koju je lično Muhammmed a.s. gradio. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja Umre. Nastavljamo put ka brdu Uhud, 5 km sjeverno od Medine, za koju je poslanik a.s. rekao: “Uhud je planina koju volimo i koja voli nas”. U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda, među kojima je i mezar Hamze r.a. koji se tu nalazi i treba nazvati selam. Slijedi posjeta Jannat-ul-Baki mezarju istočno od Medine, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih ashaba. Posjetiti ćemo i Mesdžid Kibletejn (džamija sa 2 kible) i Hendek (mjesto gdje se održala vrlo važna bitka između Muslimana i mušrika). Odlazak na džuma namaz, te slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje u Medini.

Doručak. Poslije doručka slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje u Medini.

Klanjanje sabah namaza. Doručak. Ibadet po vlastitom nahođenju. Slobodno vrijeme za ibadet u Medini do podne namaza. Napuštanje soba i polazak za Meku turističkim autobusima. (Preporučujemo oblačenje Ihrama za muškarce u hotelu prije polaska). Poslije cca 30 minuta vožnje, zaustavljamo se na Mikatu Zulhulejfa, klanjamo 2 rekata ihramskog namaza i nijjeti Umre. Nastavak putovanja za Meku. Dolazak u Meku u večernjim satima. Smještaj u odabrane hotele. Mogućnost obavljanja zajedničke Umre (Tavafa i Saja). Noćenje u Meki.

Klanjanje sabah namaza. Doručak. Ibadet po vlastitom nahođenju. Napijte se Zemzem vode za koju je Poslanik a.s. rekao: “Najbolja voda na zemljinoj površini jeste voda Zemzem. U njoj je hrana za gladnog i lijek za bolesnog.” Slobodno vrijeme za ibadet. Noćenje u Meki.

Doručak. Oko 9:00 sati odlazak na Arefat autobusima. Po dolasku na Arefat učiti što više dova. Nakon toga predlažemo odlazak do Brda milosti gdje su se prvi put sastali hazreti Adem i Hava. Nastavljamo ka Muzdallifi, te zaključno ka Mini, koja se nalazi 4,8 km od Muzdallifi. Prolazimo pored  planine Al Nour koja se nalazi istočno od Meke. Na njoj se nalazi pećina Hira, najdraže Poslanikovo mjesto za molitvu, prije nego je postao Poslanik. To je mjesto gdje je Poslanik a.s. primio objavu svete knjige Kur’an preko meleka Džibrila. Nastavljamo ka Haremu na obavljanje Tavafa i Saja. Povratak U Meku na podne namaz. Slobodno vrijeme za ibadet prema individualnim potrebama. Noćenje.

Doručak. Odlazak na Džuma namaza. Slobodno vrijeme za ibadet prema individualnim potrebama. Noćenje.

Doručak. Obavljanje oproštajnog Tavafa, ibadeti u džamiji. Napuštanje iz soba hotela, ukrcavanje u autobuse u poslijepodnevnim satima. Mogućnost doplate za kasni check out individualno na recepciji hotela. Transfer prema aerodromu u večernjim satima između 21:00 i 22: sata za Džedu. Poslije obavljanja carinskih i pasoških formalnosti, ukrcaj na let za Istanbul na letu TK 95 u 01:30 sati. Slijetanje u Istanbul je predviđeno u 05:15 sati. Slijedi presijedanje na let TK 1021 za Sarajevo u 07:25 sati. Dolazak u Sarajevo u 08:15 sati (sva vremena su lokalna).

* DOPLATA ZA VIZU SA PUTNIM ZDRAVSTVENIM OSIGURANJEM I ISHOĐENJEM IZNOSI 350 KM *
Za osobe mlađe od 60 godina

* Napomena: Za osobe preko 60 godina, cijena vize je za oko 180 KM skuplja

Za vizu je potrebna sljedeća dokumentacija:
– Potvrda iz firme da ste u radnom odnosu (za penzionere dovoljan ček od penzije)
– Potvrda iz banke da imate otvoren transakcijski račun (s minimalno 2000 KM na računu)
– Pasoš
– Dvije fotografije sa bijelom poleđinom (kao za pasoš)
– Potvrda o vakcinaciji protiv COVID-19 (sa QR kodom)
– Ako supruga nije u radnom odnosu, te nije u mogućnosti dostaviti pomenutu dokumentaciju iz firme, potrebno je da za nju dostavite vjenčani list.

Agencija ne utiče na promjenu

ZA ŽENE NIJE POTREBAN MAHREM PO ODLUCI ADMINISTRACIJE SAUDIJSKE ARABIJE!

Relax Tours je licencirana turistička agencija i kao takva posjeduje odobrenje od strane administracije Saudijske Arabije za organizovanje odlazaka BH državljana na Umru.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button