Promo i sponzorisani članci

Umra sa Relax Toursom: 11.03 – 21.03.2022.

DIREKTAN LET ZA DŽEDU!

Oni koji idu na hadždž ili umru su Allahovi musafiri; ako Mu dovu čine, udovoljit će im, ako oprost traže, oprostit će im.”
UMRA je
jedan od najljepših doživljaja koje sebi možete priuštiti, odmor za dušu, a ujedno i vjersko produhovljenje. Posjeta Meki i Medini je nešto što svaki vjernik treba obaviti tokom života ukoliko je u mogućnosti, a umra je odlična prilika za opušteno i posvećeno divljenje Božijoj kreaciji. Džamija Poslanika a.s., Kaba, Uhud, Mikat, Arefat, Muzdelifa, pećina Hira, Zemzem, Mesdžidul Kuba… Najznačajnije lokacije i građevine za svakog muslimana na svijetu, a sve to ćete proći, vidjeti, osjetiti, doživjeti. Zanijetite iskreno i od srca ovogodišnju umru, krenite nakon ove teške pauze od putovanja na hajirli put, čineći dobra dijela, uz ibadet i zikr. Neka Vam Allah ukabuli i u sevap upiše Vaše ibadete i napor koji uložite na tom putu.

 

HOTELI MEDINA – 3 noći HOTELI MEKA – 7 noći CIJENA PO OSOBI
Hotel 4* 

Mirage Al Salam Hotel ili sličan
Noćenje sa doručkom

Hotel 5*

 Sheraton /Shaza ili sličan
Noćenje sa doručkom

1.969 KM
Hotel 5*

Taiba ili sličan
Noćenje sa doručkom

Hotel 5*

Mariott/ Hilton Convention ili sličan
Noćenje sa doručkom

2.159 KM

* DOPLATA VIZU S TROŠKOVIMA ISHOĐENJA + 350 KM *
OBAVEZNO: Vakcinacija sa minimalno dvije doze (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson) ili za Sinofarm i Sinovac booster/treća doza nekom od gore navedenih vakcina + PCR Test ne stariji od 72 sata!

Za vizu je potrebna sljedeća dokumentacija:
– Potvrda iz firme da ste u radnom odnosu (za penzionere dovoljan ček od penzije)
– Potvrda iz banke da imate otvoren transakcijski račun (s minimalno 2000 KM na računu)
– Pasoš
– Dvije fotografije sa bijelom poleđinom (kao za pasoš)
– Potvrda o vakcinaciji protiv COVID-19 (sa QR kodom)
– Ako supruga nije u radnom odnosu, te nije u mogućnosti dostaviti pomenutu dokumentaciju iz firme, potrebno je da za nju dostavite vjenčani list.
                                                 * Napomena: Za osobe preko 60 godina, cijena vize je za oko 180 KM skuplja

Kratak pregled programa:

I dan/11.03./Petak/ Sarajevo – Džeda – Medina

Okupljanje na sarajevskom aerodromu 2 sata prije polijetanja. Direktan let za Džedu u 14:00 sati na liniji XY 620. Slijetanje u Džedu oko 20:00 sati. Nakon obavljenih carinskih formalnosti i pasoške kontrole noćna vožnja do Medine udaljene cca 6 sati.

II dan/12.03./Subota/Medina

Dolazak u Medinu u ranim jutarnjim klanjanje sabah namaza. Slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebama Doručak. Noćenje.

III dan/13.03./Nedjelja/Medina

Odlazak na sabah namaz u džamiju Muhammeda a.s. Doručak. Poslije doručka slijedi obilazak mubarek mjesta u okolini Medine: Mesdžid Quba, 3 km sjeverno od džamije Muhammeda a.s. Ovo je prva džamija koju je lično Muhammmed a.s. gradio. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja Umre. Nastavljamo put ka brdu Uhud, 5 km sjeverno od Medine, za koju je poslanik a.s. rekao: “Uhud je planina koju volimo i koja voli nas”. U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda, među kojima je i mezar Hamze r.a. koji se tu nalazi i treba nazvati selam. Slijedi posjeta Jannat-ul-Baki mezarju istočno od Medine, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih ashaba. Posjetiti ćemo i Mesdžid Kibletejn (džamija sa 2 kible) i Hendek (mjesto gdje se održala vrlo važna bitka između Muslimana i mušrika). Odlazak na podne namaz. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje.

IV dan/14.03./Ponedjeljak/Medina – Meka   

Klanjanje sabah namaza. Doručak. Ibadet po vlastitom nahošenju. Slobodno vrijeme za ibadet u Medini do akšam namaza. Napuštanje soba i polazak za Meku turističkim autobusima. (Preporučujemo oblačenje Ihrama za muškarce u hotelu prije polaska). Poslije cca 30 minuta vožnje, zaustavljamo se na Mikatu Zulhulejfa, klanjamo 2 rekata ihramskog namaza i nijjeti Umre. Nastavak putovanja za Meku. Dolazak u Meku u večernjim satima. Smještaj u odabrane hotele. Mogućnost obavljanja zajedničke Umre (Tavafa i Saja). Noćenje.

V  dan/15.03./Utorak/Meka

Doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje.

VI dan/16.03./Srijeda/Meka

Doručak. Oko 9 sati odlazak na Arefat autobusima. Po dolasku na Arefat učiti što više dova. Nakon toga predlažemo odlazak do Brda milosti gdje su se prvi put sastali hazreti Adem i Hava. Nastavljamo ka Muzdallifi, te zaključno ka Mini, koja se nalazi 4,8 km od Muzdallife. Odlazimo u posjetu planini Al Nour koja se nalazi istočno od Meke. Na njoj se nalazi pećina Hira, najdraže Poslanikovo mjesto za molitvu, prije nego je postao Poslanik. To je mjesto gdje je Poslanik a.s. primio objavu svete knjige Kur’an preko meleka Džibrila. Nastavljamo ka Haremu na obavljanje Tavafa i Saja kao i obavljanje drugih ibadeta zavisno od interesa pojedinaca. Povratak u hotel. Noćenje.

VII dan/17.03./Četvrtak/Meka

Doručak. Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje.

VIII dan/18.03./Petak/Meka

Doručak. Odlazak na Džuma namaza. Slobodno vrijeme za ibadet prema individualnim potrebama. Noćenje.

IX dan/19.03./Subota/Meka

Doručak. Slobodan dan i vrijeme za ibadet i molitvu. Napijte se Zemzem vode za koju je Poslanik a.s. rekao: “Najbolja voda na zemljinoj površini jeste voda Zemzem. U njoj je hrana za gladnog i lijek za bolesnog.” Noćenje.

X dan/20.03./Nedjelja/Meka

Doručak. Poslije doručka slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje.

XI dan/21.03./Ponedjeljak/Meka – Džeda – Sarajevo

Planira se obavljanje oproštajnog Tavafa prije Sabah namaza te obavljanje samog namaza u haremu. Preuzimanje stvari sa recepcije hotela, ukrcavanje u autobuse u ranim jutarnjim satima oko 05:30 sati i transfer prema aerodromu u Džedi (vožnja traje cca 1 sat). Poslije obavljanja carinskih i pasoških formalnosti, ukrcaj na let za Sarajevo na letu XY 619 u 09:50 sati. Dolazak u Sarajevo je predviđeno oko 13:00 sati (svi termini su lokalni).

ZA ŽENE NIJE POTREBAN MAHREM PO ODLUCI ADMINISTRACIJE SAUDIJSKE ARABIJE!

akos.ba

Povezani članci

Back to top button