Zdravlje

Prirodni lijekovi protiv glavobolje – 5 najboljih

Prirodni lijek za glavobolju 1 – Aromaterapija

Aromaterapija  je sigurno jedan od najefikasnijih prirodnih odgovora na glavobolju.

Sljedeće biljke i njihova eterična ulja rješavaju vas glavobolje:

Pepermint

Lavanda

Eukaliptus

Kamilica

Eterična ulja možete miješati međusobno, a možete ih koristiti i zasebno. Eksperimentiranjem ćete saznati koji miris za vas najbolje djeluje. Pročitajte više o eteričnim uljima ovdje.

Gdje kupiti eterično ulje?

Postoje proizvođači eteričnih ulja koji prodaju loša, nekvalitetna ulja ili čak ulja kojima su dodani umjetni mirisi. Ne možemo vam reći koji proizvođači prodaju kvalitetna ulja, ali možemo vam reći da jeftina eterična ulja najčešće nisu kvalitetna pa vam predlažemo da ne štedite kod kupnje ulja jer razlike su velike.

Uglavnom u trgovini mješovite robe završavaju manje kvalitetna eterična ulja. Postoje specijalizirane trgovine eteričnih ulja koja paze na kvalitetu eteričnih ulja.

Isprobajte: Stavite 5 kapi eteričnog ulja u 1 dcl tople vode. U otopinu umočite mekanu krpicu (ili maramicu) te namočenu krpicu stavite na glavu ili čelo.

Prirodni lijek protiv glavobolje 2 – Fizička aktivnost

Poznato je da fizička aktivnost umanjuje bol zahvaljujući lučenju hormona endorfina. Manje je poznato da je fizička aktivnost još efikasnija u umanjenju boli ako je ta bol uzrokovana migrenom.

Lagana šetnja znatno će umanjiti vašu glavobolju. Samo hrabro, čak i kad vas boli glava prošećite. Osjetit ćete poboljšanje. Samo vodite računa o tome da ne pretjerujete jer ako se oznojite i umorite možete postići suprotan efekt, još goru glavobolju.

Isprobajte: Polusatnu šetnju svaki dan kao preventivno rješenje i kratku šetnju na svježem zraku kada osjetite napadaj migrene. Ako imate planinu u blizini, onda isprobajte planinarenje.

Prirodni lijek protiv glavobolje 3 – Masaža

Kada ste već kupili eterična ulja da isprobate naš prvi savjet, evo vam još jedan odličan način kako da ih iskoristite, u masaži. Masaža opušta i stimulira, ali najvažniji element masaže je dodir. Dodir može izliječiti i puno teža stanja od migrene.

Isprobajte (sa ili bez eteričnih ulja): Neka vam netko prstima pritišće tačke na glavi. Pritisak traje par sekundi, nakon njega slijedi pauza od par sekundi pa ponovno pritisak. Dodir će ublažiti glavobolju. Naravno, temeljita masaža glave i vrata još je bolje rješenje. Ako nemate nekoga pri ruci da vas masira glavu  možete masirati i sami. Upotrijebite palac i kažiprst, stisnite glavu u dvije tačke i držite tako par sekundi pa popustite pritisak.

Masaža stopala također može znatno ublažiti glavobolju, isprobajte.

Prirodni lijek protiv glavobolje 4 – Toplo i hladno

Promjena temperature na površini tijela dovodi i do drugih promjena. Ako vas muči glavobolja, kratkotrajna promjena temperature može ju zaustaviti.

Ako vas ne boli glava, nije nemoguće da će vas zbog promjene temperature početi boljeti, čisto da znate. Nekim osobama za ublažavanje migrene pomaže hladan tuš, a nekima topli tuš. Trebate isprobati i vidjeti što vama pomaže, samo izbjegavajte ekstreme, ne tuširajte se u ledenoj niti u pre vrućoj vodi, barem ne za početak.

Mnogima pomaže zamotati glavu u hladan ručnik. Isto tako mnogima pomaže umakanje ruku u toplu vodu.

Prirodni lijek protiv glavobolje 5 – Neke dobre navike

Glavobolja može imati puno uzroka, vjerojatno više od bilo kojeg drugog simptoma. Sve što vam se u životu događa može uzrokovati glavobolju. Zato i je tako teško naći dobar lijek za glavobolju jer svaka glavobolja može imati drugi uzrok.

Buđenje u isto vrijeme svaki dan – Odlazak u krevet i jutarnje buđenje trebaju biti u isto vrijeme svaki dan. Neredovito spavanje, jedan dan više, pa par dana manje, gotovo sigurno će dovesti do glavobolje.

Umjereni unos kofeina – Kafa ublažava glavobolju, ali ako ste se navikli na kafu onda će njen nedostatak uzrokovati glavobolju. Pijte do dvije kafe dnevno, ne više.

Lagana i nemasna hrana – Masna i teška hrana još je jedan okidač glavobolje.

I još jedan prirodni lijek – voda

Jeste li znali da je dehidracija jedan od češćih uzroka glavobolje? Trenutak kada osjetimo žeđ može značiti da smo već dehidrirani. Zato treba piti oko 2 litre vode dnevno.

Kreni zdravo

Povezani članci

Back to top button