Vijesti iz zemlje

Nakon dvije godine: Rijaset organizuje umru krajem januara

Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizuje putovanje na umru od 24. januara do 4. februara. Ovo hodočašće u Meku je, nakon pauze od dvije godine, omogućeno uz ograničenja nametnuta pandemijom Covid-19.

Cijena po osobi, uključujući sve troškove i aerodromske takse iznosi 2.800 KM. Uplate i prijave se primaju do popune mjesta, najkasnije do 19. januara, a broj mjesta je ograničen.

Program putovanja uključuje prijevoz, troškove vize, smještaj u hotelu po izboru učesnika u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama, organizaciju putovanja i kvalifikovanog vodiča, zajedničko obavljanje umre i prijevoz turističkim autobusima visoke kategorije.

Za dobijanje vize za ulazak u Saudijsku Arabiju obavezna je vakcinacija s najmanje dvije doze vakcina protiv Covid 19, koje su odobrile vlasti Saudijske Arabije, i to Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, odnosno dvije doze Sinofarm ili Sinovac uz treću dozu neke od prije navedenih. Također, obavezan je PCR test, ne stariji od 72 sata prije ulaska u Saudijsku Arabiju, na teret mu’atemira.

Posjete mubarek mjestima isključivo uz dozvole

U detaljnom programu putovanja koji je objavljen na internet stranici Ureda, navedeno je da je tokom trajanja pandemije Covid 19, odlukom vlasti Kraljevine Saudijske Arabije, broj posjetitelja znamenitostima ograničen. To ograničenje se odnosi i na broj mu’atemira u Haremu u Meki. Posjete se moraju rezervisati putem internet aplikacija koje su za tu namjenu kreirale vlasti Saudijske Arabije. Također, obavljanje redovnih namaza i nafila, dobrovoljnih tavafa, uslovljeno je dobijanjem dozvole putem tih aplikacija.

Kao i prethodnih godina, putovanje započinje boravkom u Medini. Planirane su posjete Džamiji Allahovog Poslanika, Revdi, Džennetu-l-Bekiji, i mubarek mjestima u okolini Medine, a prethodno navedena ograničenja se odnose i na boravak u tim mjestima. Vlasti Kraljevine Saudijske Arabije su zabranile organiziranu posjetu brdu Uhud, Mesdžidu Kibletejn, Hendeku i Mesdžidu Kuba, tokom trajanja pandemije Covid 19. Zabrana se odnosi i na organizirane posjete Arefatu, Muzdelifi, Mini i planini Nur kod Meke.

Međutim, Ured za hadž i umru će, u skladu sa objektivnim mogućnostima, za mu’atemire koji to žele, organizirati, da kao vid fakultativne aktivnosti o svom trošku, posjete tim mubarek mjestima.

Detaljan program sa listom potrebne dokumentacije koju zainteresovani trebaju prikupiti nalazi se na internet stranici Ureda za hadž i umru.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button