EnterijerMoj vrt

Otrovne biljke naših domova i okućnica

1. DIFENBAHIJA

(lat. Diffenbachia)

Mliječni sok u stabljikama i listovima difenbahije nadražuje kožu i oči. Ovaj otrovni sok izaziva crvenilosvrab te oticanje tkiva, što može biti kobno ukoliko se proguta. Stoga difenbahiju obvezno držite izvan dohvata djece, a prilikom održavanja biljke (npr. brisanja prašine) koristite zaštitne rukavice! Vlasnicima kućnih ljubimaca se ne preporučuje držanje ove biljke.

2. FIKUS

(lat. Ficus elastica)

Vrsta ficus elastica s čvrstim, gumenim listovima vrlo je popularna sobna biljka. Otrovni sastojak u listovima i peteljkama fikusa je njegov mliječni sok, koji sadrži kaučuk, smole i još neke gorke tvari. Držite ga izvan dohvata djece, jer već sam dodir može nadražiti osjetljivu dječju kožu. Ukoliko dijete zagrize list ili peteljku fikusa, brzo mu isperite usta i potražite pomoć liječnika. U opasnosti su također pas mačka, koji znaju ponekad grickati zelenilo.

3. FILODENDRON

(lat. Philodendron selloum)

Filodendron također ima nadražujući mliječni sok. Pripazite da dijete ne dira i ne kida listove filodendrona. Ukoliko se to i dogodi, treba što prije oprati ruke. Ukoliko imate mačku, filodendron vjerojatno nije najsretniji odabir zelene dekoracije vašega doma. Naime, mačka će ponekad htjeti grickati listove i peteljke filodendrona. Primarni simptom trovanja kod mačke je odbijanje hrane. Sljedeći dan se može javiti groznica, sluzavo nepce, trzanje, drhtanje i zatvor. Životinja će ozdraviti uz pravodobno liječenje.

4. CIKLAMA

(lat. Cyclamen hederifolium)

Kod ciklame su otrovne lukovice. One u sirovom stanju sadrže ciklamin, koji snažno nadražuje tkiva probavnoga sustava, naročito sluznicu želuca, crijeva i jednjaka. U većim količinama, ciklamin može dovesti do smetnji centralnog živčanog sustava, a u ekstremnim slučajevima čak i do uzetosti. Opasnost za čovjeka je ipak vrlo mala, jer će rijetko tko svjesno konzumirati lukovicu ciklame. Djecu i kućne ljubimce ćete najbolje zaštititi tako da ciklame držite izvan njihova dohvata. Oprez je također potreban kod dodirivanja lukovica prilikom sadnje, nakon čega obvezno treba oprati ruke.

5. KALANHOJA sobna

(lat. Kalanchoe blossfeldiana)

Ova ukrasna biljka iz skupine sukulenata ima sočne, ali otrovne listove. Njihova konzumacija kod djece i kućnih ljubimaca dovodi do probavnih smetnji – povraćanja i bolova u želucu.

6. ZVIJEZDA

(lat. Euphorbia pulcherrima)

Bijeli sok iz njezine stabljike i peteljki je otrovan i opasan za djecu i kućne ljubimce. Ovu biljku je najbolje držati izvan njihova dohvata.

7. BRŠLJAN

(lat. Hedera)

Izuzetno dekorativni bršljan često ukrašava naše ograde ili vanjske zidove. No, važno je znati da je riječ o vrlo otrovnoj biljci. Otrovni su listovi i osobito plodovi, koji sadrže smolu, a ona obiluje raznim otrovnim spojevima. Osnovni aktivni sastojak je hederin, koji izaziva povraćanje, proljev i pojačano znojenje. Drugi otrovni spoj, glikozid, u većim količinama steže krvne žile te usporava srčani ritam.

Za djecu su najopasnije bobice, koje imaju privlačan izgled bobičastog voća. Već nekoliko bobica izazvat će znojenjebljediloproljev i omamljenost. Srećom, bobice bršljana su gorke i neukusne, te će dijete rijetko posegnuti za sljedećom bobicom. Psi, osobito štenad, bobice bršljana mogu progutati u igri. Glavni simptom trovanja kod psa je dugotrajan proljev te dehidracija i iscrpljenost.

8. ĐURĐICE

(lat. Convallaria majalis)

Buketići mirisnih đurđica često krase naše domove tijekom proljeća. Ti nježni cvjetovi u obliku zvončića sadrže glikozide, koji mogu štetiti srcu, te saponine, koji nadražuju probavni sustav. Ako ste dirali đurđice, operite ruke!.

Imate li djecu i uz to uzgajate đurđice u vrtu, budite posebno oprezni! Naime, đurđice nakon cvjetanja razvijaju plodove (obično u rujnu). Žarkocrvene bobice đurđica su vrlo otrovne, a izgledom vrlo privlačne djeci!

9. OLEANDAR

(lat. Nerium oleander)

Oleandar ili oleander smatra se jednom od najotrovnijih biljaka na svijetu. Još u antičkim vremenima ljudi su se pripravcima ove biljke rješavali neprijatelja, ali i neželjenih trudnoća. Vjerojatno se i danas u nekim zaostalim krajevima uvarak od listova oleandra koristi za izazivanje pobačaja. Svi dijelovi oleandra su otrovni. Najzastupljeniji otrovni sastojci su oleandrin i neriin. Oleandrin je opasan srčani otrov, dok neriin potiče dijurezupovraćanje i proljev.

Oleandar je zimzeleni grm, a tokom ljeta ima prekrasne bijele, žućkaste, ružičaste ili crvene cvjetove. Često krasi mediteranske vrtove, stubišta i terase. Zbog rasprostranjenosti i privlačnosti, oleandar može biti jako opasan za djecu, kućne ljubimce (osobito psa i kunića) te za druge domaće životinje (npr. konja). Simptomi trovanja su općenito nemir, probavne smetnje te posebno zabrinjavajuće tegobe srca i krvotoka. – piše portal zdravozdravo.blogspot.com

10. RICINUS

(lat. Ricinus communis)

Uzgaja se kao ukrasna biljka ili za dobivanje ricinusova ulja. Ricinus također odbija razne štetnike u vrtu, uključujući i voluharice. Ukoliko ovu biljku imate u svojoj blizini, morate znati da su neki njezini dijelovi izuzetno otrovni, a mogu biti čak i smrtonosni. To se posebno odnosi na sjemenke, koje se nalaze u bobicama ricinusa, a sadrže fatalni otrov ricin. Već nekoliko progutanih sjemenki može biti kobno za dijete. Isto se odnosi i na kućne ljubimce i druge životinje. Simptomi trovanja su isprva probavne smetnje, a zatim i otkazivanje organa te mogući zastoj srca. Jako je važno čim prije potražiti liječničku pomoć! Ricinusovo ulje je neškodljivo i čak ljekovito, ali samo zato jer je tijekom prerade iz njega uklonjen ricin.

akos.ba

Povezani članci