Kolumne i intervjui

Šta će biti sa policajcima koji su zazivali novi genocid?

Svako veličanje i pozivanje na zločine mora biti sankcionisano. Nema tu izvinjenja i praštanja. Usijanim glavama, naročito u ova luda vremena, mora biti iščupana iz misli svaka ideja rata i zločina.

Piše: Nenad Kulačin

Dolazak deteta na svet smatra se najlepšim događajem u ljudskom životu. Koliko treba biti glup i bezobziran i takav čin pretvoriti u izliv šovinizma i poziva na nasilje, verovatno ne postoji normalno objašnjenje. A upravo se to desilo u Srbiji, u Priboju, višenacionalnoj sredini, gde je pripadnik MUP-a slavio rođenje svog sina sa svojim kolegama.

Na ovom slavlju se nije klicalo životu, već smrti uz prizivanje novih žrtava i zločina. Pripadnik Policijske uprave Priboj Marko Pantović na svom Facebook profilu objavio je video snimak na kojem zajedno sa starešinama i kolegama policajcima veseli uz stihove:

“Srebrenice tako si mi mila,

Dabogda se tri put ponovila…”,

“Oj Pazaru novi Vukovaru,

Oj Sjenice nova Srebrenice…”,

“Oj Fatima đe su ti dimije,

u četnika oko Ledenika…”

Organizator proslave, otac čije se rođenje deteta slavilo, Dragan Zeković, se izvinio svima koje je emitovanje pomenute pesme povredilo. Napisao je na svom Facebook profilu da on živi u multietničkom mestu, da ima puno prijatelja među Bošnjacima i da ta pesma nije ni trebalo da se čuje.

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Povezani članci