DijasporaKnjiževni kutakU Fokusu

Takvim na bosanskom jeziku na Kosovu čuva identitet Bošnjaka

ČITAJ, UČI, PIŠI I UNAPRIJEDI SEBE I DRUŠTVO, TO JE BOŽANSKI IMPERATIV!

U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog, salavat i selam neka su na Muhammeda, a.s., na njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i sljedbenike istinskog puta,

“Uči, čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara, stvara čovjeka od ugruška! Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, koji poučava peru, koji čovjeka poučava onome što ne zna.” (El-Alek, 1-5)

Knjige i časopisi su za um ono što su prozori za kuću. Zamislite život u kući bez prozora. Kako bi bilo tamno, turobno i ustajalo. Prozori unose svjetlost u dom. Unose svjež vazduh u ustajalu prostoriju. Prozori pružaju pogled na široke krajolike. Knjige čine isto za um. Donose mu svjetlo. One su svježi povjetarac za ustajale misli. Otvaraju umu nove horizonte.

Znati čitati/prepoznavati znakove iz prirode, dokučiti svojim čulima i razumom, ali i srcem, da je sve oko nas, kao i nas same, stvorio Allah, dž.š., može se samo pomoću adekvatnog obrazovanja/znanja. Čovjek može slijepo vjerovati i bez znanja, ali samo istinskim znanjem čovjek dokučuje pravi smisao vjerovanja a time i pravi smisao ovozemaljskog, prolaznog, postojanja. Kada čovjek istinski spozna Boga i prizna Ga za svoga Stvoritelja, tj, kada iskusi  pravo znanje tek će onda dokučiti smisao vjere, molitve, posta, zekata i hodočašća, dobročinstva prema rodbini i svim ljudima, ali i smisao patnji, iskušenja i žrtve odnosno smisao cjelokupnog života. A znanje je, kao i život, dar Božji, mogućnost da čovjek širi svoje vidike, spoznaje život u njegovoj punini te ga sebi i drugima olakšava i čini kvalitetnijim.

Čitanje muslimanu treba biti najvažniji hobi po kojem je prepoznatljiv. Još od riječi „Ikre“ muslimani su pozivali čovječanstvo u predivni svijet čitanja, učenja i istraživanja o kojem nisu znali gotovo ništa prije objave spomenutih riječi. Prijašnji muslimani su bili strastveni čitaoci. Muslimanski autori su pisali na hiljade naslova. Uzimajući u obzir tako bogato literarno naslijeđe, tužno je vidjeti da je u današnje vrijeme većina muslimana očajna čitalačka publika. Oni bi s pravom trebali predvoditi svijet u pisanju i čitanju kao što su to i prije radili. Tajna muslimanskog uspjeha u prošlosti je činjenica da su se obrazovali i čitali sa velikim elanom, stvarajući tako britke umove i genijalce najfinijeg kova.

U širem svijetu postoji izuzetno veliki broj časopisa koji imaju mnogo dužu tradiciju, ponekad čak i stoljetnu, i koji su odigrali važnu ulogu u povijesnim i društvenim tokovima i procesima, koji su otvorili put i horizonte stilova i ideja, koji su imali značajan uticaj na svijest i savjest ljudi i utrli staze za značajne promjene. Među ovim časopisima, dakako, spada i „Takvim“, koji je igrao i igra važnu ulogu u podizanju svjesti muslimana na Kosovu.

Uz Allahovu, dž.š., pomoć uspjeli smo i ove godine da pripremimo i ovo, sada već tradicionalno, izdanje Takvima, koje već nekoliko godina izlazi uz podršku Islamske zajednice Republike Kosovo.

U tematskom djelu ovogodišnjeg „Takvima“, potrudili smo se da sažmemo jedan broj tema iz različitih islamskih i ostalih naučnih oblasti. Naravno, značajno mjesto je pridato Kur’anu i njegovom tumačenju – tefsiru, razumijevanju Sunneta, duhovnosti i zdravlju, pandemiji i ekonomiji, o islamu i bošnjacima Kosova, o životu i zdravlju, te o moralu, humanizmu i porodici i na samom kraju o našim merhumima.

Za sve ovo zasluga je naših redovnih saradnika „Takvima“, čijim se doprinosom svake godine stranice „Takvima“ ukrašavaju posebnim vrijednostima i širi dijapazon saznanja i znanosti.

Na stranicama „Takvima“, pronašli su mjesta mnogi autori od onih starijih generacija pa sve do najmlađih, što je pokazatelj da je Takvim bio otvoren za sve one koji su bili željni dati svoje doprinose, te tako obogaćujući znanje u vjerskim i drugim naučnim oblastima.

Kako je „Takvim“ godišnjak namijenjen praktično svim starosnim strukturama, kao i svim stepenima obrazovanosti, nadamo se da će ovim izborom tekstovnog materijala svi konzumenti naći u njemu nešto što će privući njihovu pažnju i osigurati njihov čitalački interes.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Islamskoj zajednici Republike Kosova koja već nekoliko godina podržava izdavanje ovog godišnjaka na bosanskom jeziku na Kosovu. Također, posebnu zahvalnost upućujemo i našim saradnicima, ovog prestižnog glasila ne samo u zemlji nego i u dijaspori, te svima vama koji ste izdvojili vremena za ovovečerašnju promociju „Takvima“ na bosanskom jeziku.

Srdačno vam svima hvala!!!

Dr. Azmir ef. Jusufi

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button