Brak i porodicaU Fokusu

Kako je lijepo obradovati svoju suprugu/supruga

Jedan od načina da obradujete vašeg bračnog partnera jeste da onda kada je u problemima, kada ga nešto muči ili je pod stresom, kažete: “Ne brini, sve će to proći.” Na taj način nećete otkloniti brigu, ali možete svome bračnom partneru pružiti osjećaj da nije sam i na taj način ga obradovati.

Također, da bi supružnici obradovali jedni druge mogu se međusobno potpomagati u obavezama od kojih se nekad mnogo umore. Naprimjer, suprug može svojoj supruzi pomoći tako što će nekad sam ispeglati svoju odjeću kada je ona zauzeta, ili uspavati dijete i reći joj “Hajde se malo odmori.” Osjećaj da drugi primjećuju trud koji osoba ulaže, da nastoje ublažiti njen umor i olakšati joj, mnogo znači većini ljudi.

Sve nabrojano nije nešto što će nas umoriti niti zahtjeva da potrošimo mnogo vremena. Ipak, mnogi se sustežu od tih sitnih gesti, ponekad čak i namjerno. Uzrok tome može biti svakodnevni užurbani ritam života, određene razmirice ili možda razmišljanje tipa: “Ne trebam ja to učiniti već on/ona, ja se dovoljno umaram i trudim za ovaj brak.” Šta god da je naš razlog, sve trebamo ostaviti na stranu i nastojati obradovati našeg supruga/suprugu. Takvo postupanje će istovremeno obradovati srce našeg supružnika i biti uzrokom postizanja Allahovog, dž.š., zadovoljstva. Božiji Poslanik, a.s., je rekao: “Nakon ibadeta koji su farz, Allahu najdraže djelo je kada rob obraduje brata muslimana.” (Taberani, el-Mu’džemu’l-kebir, 11/59)

Nakon što u svijetlu navedenog hadisa pristupimo pojmovima “voljeti” i “obradovati”, onda ćemo uvidjeti da niti jedan prepreka ne treba da nas spriječava u tome da postupamo na način koji će uljepšati naš brak.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Povezani članci

Back to top button