Liderstvo i menadžment

Vrijeme ne trošite, vrijeme ulažete: Ako ne znate koliko vrijedi vaše vrijeme onda ne znate koliko vrijedi vaš život!

UPRAVLJAJTE VREMENOM, NE DOPUSTITE DA VRIJEME UPRAVLJA VAMA

Ako ne znate koliko vrijedi vaše vrijeme onda ne znate koliko vrijedi vaš život, jer on je u konačnici vrijeme. Jednom kada shvatite kolika je vrijednost svakoga trenutka shvatit ćete koliku moć imate u svojim rukama.

Stoga odlučite želite li tu moć baciti u vjetar ili ćete od nje napraviti nešto što će ostaviti traga na vaš život i život drugih ljudi.

Evo nekoliko savjeta:

Napravite plan

Ništa vrijedno u životu ne nastaje bez plana. Svi veliki podhvati plan su ljudi koji su vidjeli nešto što drugi nisu, što su vjerovali u nešto što drugi nisu. Ne morate znati što ćete sa svakom svojom sekundom ali nemojte biti ni daleko od toga. Vrijeme dobivate u malih trenutcima. Odredite što ćete s njima.

Lažete ako kažete da nemate vremena

Kada u jednu posudu stavite nekoliko velikih kamenja čini se da je posuda puna. No pokušajte u nju uliti još i pijesak, iznenadit ćete se koliko će ga još stati. Jedanko tako je i s vremenom. Kada shvatite što su vaši prioriteti, znat ćete koliko još imate prostora za ostale stvari u životu.

Suočite se sa odgađanjem

Odgađanje je poput bolest. Možete je negirati ali time nećete sebi mnogo pomoći. Odgađanjem ne rješavate stvari, odgađate ih za neko drugo vrijeme kada će se biti puno teže suočiti s njima jer je njihovo vrijeme već davno prošlo. Zato shvatite sadašnjost kao ključ suočavanja sa svime što ne štima.

Neka i drugi znaju koliko vrijedi vaše vrijeme

Ne morate se javiti na svaki poziv. Nećete time pokazati svoju veličinu. Štoviše pokazat ćete da ne vrednujete dovoljno stvari koje su vam u životu važne. Odvojite se od drugih i nemojte ostavljati mogućnost curenja vremena. Jedanko to bi učinili svi oni koji znaju pravu vrijednost svoga i tuđega vremena.

Vrijeme ne trošite, vrijeme ulažete

Kada imate na računu neku svota novaca možete je upotrijebiti na dva načina. Kupiti nešto što vam nakon upotrebe neće više ništa vrijediti ili kupiti nešto od čega ćete u budućnosti moći profitirati i vi, ali i drugi. Na ovaj drugi način gledajte svoje vrijeme, koliko se ono odražava na vašu ličnu i zajedničku budućnost. U tome je njegova cijena.

I na koncu jedino što vaše snove čini stvarinim jeste vrijeme koje ste u njih uložili. Ništa drugo.

Piše: Mario Žuvela

savjetnikuspjeha.com

Povezani članci

Back to top button