U FokusuVijesti iz zemlje

Srebrenica: Poklon reisul-uleme petom djetetu porodice Hrustanović

Ahmed-ef. i Nudžejma roditelji su petero djece, tri kćerke i dva sina: Aiše, Fatiha, Nure, Halime i Rifeta.

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović darovao je peto dijete srebreničkog imama Ahmed-ef. Hrustanovića i njegove supruge Nudžejme.

Voditeljica Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice dr. Safija Malkić posjetila je danas porodicu Hrustanović u Srebrenici, te im uručila poklon reisul-uleme Kavazovića.

Dr. Malkić je navela kako je poklon reisul-uleme vid priznanja porodicama koje imaju veći broj djece, ali da je danas bio poseban povod, jer je prvi put riječ o imamskoj porodici.

– Ovo je poruka svim džematlijama i imamima na području entiteta RS, ali i na području Federacije, da svojim primjerom trebaju pokazati kako se žive bračne i porodične vrijednosti, odnosno kako se voli Bosna i Hercegovina – na način da se našoj domovini podari porod koji je potreban, kako bi naša država bila jaka i stabilna, te kako bi naša Islamska zajednica dobila dobre i kvalitetne članove – naglasila je Malkić.

Dodala je da je jedan od glavnih zadataka Odjela za brak i porodicu promocija i afirmacija bračnih i porodičnih vrijednosti, a da to ima posebno dimenziju u Srebrenici, ali i na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica, izrazio je zahvalnost reisul-ulemi i Upravi za vjerske poslove na ovom vidu podrške i promocije nataliteta, te istakao kako je život poslije genocida novi život.

– Fenomen su žrtve genocida koje su smogle snage da se vrate u Srebrenicu na mjesto gdje je zločin počinjen, ta je snaga posebno istaknuta kod naših majki i potomaka naših šehida. Ahmed-ef., je jedan od njih, njegov babo je ubijen u genocidu u Srebrenici, a danas on, sin žrtve genocida, ima petoro djece u Srebernici – kazao je Peštalić.

Ahmed-ef. i Nudžejma roditelji su petero djece, tri kćerke i dva sina: Aiše, Fatiha, Nure, Halime i Rifeta.

– Prije skoro deset mjeseci rodio nam se Rifet, moj sin kome sam dao ime po svome rahmetli babi Rifetu koji je ubijen u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine. Proveo sam veoma malo vremena s ocem, do neke 7. godine,  i zaista tu ljubav koju je uspio da prenese na mene za to malo vremena, i danas me drži. Zaboravio sam kako je zvati babo…ostavilo je to veliki trag na naše živote, ali mi je dalo snagu da prema svojoj djeci, prema djeci u mektebu i drugoj djeci – da budemo dobri, uzorni i širimo ljubav kakvu smo uzeli od svojih očeva za ono malo vremena što smo sa njima proveli – poručio je, između ostalog, efendija Hrustanović.

Majka Nudžejma Hrustanović kazala kako je velika čast primiti poklon reisul-uleme ovim povodom, te se osvrnula na život u Srebrenici i emanet koji joj je povjeren.

– Kad čovjek osjeća zahvalu na svim blagodatima koje ima u svom životu onda zna da tu gdje ga je Allah, dž.š., smjestio – tu je njegovo mjesto. Kada se čovjek prepusti Allahovoj, dž.š., volji i blagodatima koje mu je dao može da uspije u svemu –  istaknula je Nudžejma.

Poklon reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića dodjeljuje se porodicama koje su dobile peto dijete, šesto ili više, a žive na području entiteta RS, odnosno šesto dijete, sedmo ili više, a žive na području entiteta Federacija BiH.

Riječ je o podršci porodici i promociji nataliteta, a ova aktivnost Odjela za brak i porodicu finansira se iz Fonda Bejtul-mal.

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button