Islamske teme

Vodič za postavljanje realnih ramazanskih ciljeva

Vrijeme je za postavljanje ramazanskih ciljeva. Blogovi posvuda objavljuju svoje godišnje predramazanske tekstove i pritsak se vrši na postavljanje što većih i što boljih ramazanskih ciljeva. Da li se primjetili koliko često ne ispunimo naše ramazanske ciljeve? I da li ste se ikada zapitali zašto je to tako?

R u smartu

Prilikom postavljanja ciljeva, nastojim slijediti S.M.A.R.T. sistem postavljanja ciljeva. R stoji za realno i vjerujem da je upravo to ono na čemu mnogi od nas padaju kada je u pitanju ostvarenje ramazanskih ciljeva. Da bi cilj bio realan, mora biti u skladu sa čovjekovim trenutnim mogućnostima i da ne zahtjeva nikakva čudesa.

Razmisli o slijedećim primjerima:

Nerealan cilj: Ahmed je za svoj ramazanskih cilj odredio klanjanje 20 rekjata teravih-namaza svake noći, sa potpunom skrušenošću. Njegova koncetracija se smanjila nakon 16 rekjata prve ramazanske noći. Onda je odustao od skrušenosti do kraja ramazana i nije ostvario svoj cilj.

Realni cilj: Ove godine je Ahmed sebi odredio cilj da klanja teravih-namaza što je moguće skrušenije. Klanjao je najskrušeniju teraviju ikada!

Nerealan cilj: Aiša ne uči Kur’an 11 mjeseci u godini, ali je odlučila da pruči Kur’an 60 puta u ramazanu. Prvog dana jedva da je proučila jedan džuz. Odustala je nakon što je shvatila da ne može ispuniti svoj cilj.
Realan cilj: Ove godine Aiša planira da prouči cijeli Kur’an jednom tokom mjeseca ramazana, tako što će svaki dan učiti jedan džuz. Ona je ostvarila svoj cilj i zadobila koristi od tog učenja.

Nerealan cilj: Jusuf je sebi za cilj odredio da više nikada ne počini grijeh do ostatka svog života. Nakon prvog dana pokušavanja je odustao. To je jednostavno nemoguće.

Realan cilj: Ove godine Jusuf će se fokusirati na uklanjanje griješnih navika iz svog života. On će se potruditi da nikada ne propusti sabah-namaz u njegovom vremenu. Ostvario je svoj cilj i ostao nepokolebljiv u klanjanju sabah-namaza do kraja života.

Savjeti za postavljanje realističkih ciljeva

I sam sam običavao postavljati nerealne ciljeve za ramazan. Danas su moji ciljevi mnogo praktičniji i ostvarljiviji. Evo nekoliko stvari koje možete raditi kako biste bili sigurni da su vaše metode za postavljanje ramazanskih ciljeva realistične.

1. Razmišljajte unutar područja toga šta je moguće unutar 29 dana

Slovo T u S.M.A.R.T. označava vemenski okvir. Ramazanski ciljevi su već vremenski određeni i mi imamo samo 29 dana da ih ostvarimo. Budimo realni u pogledu toga šta možemo ostvariti za 29 dana. Možda da proučimo cijeli Kur’an dva puta. Ili se možete odreći neke loše navike kao što je pušenje. Možda bi mogli pročitati neki kraći tefsir.
Upotrijebi 29 dana kao vodilju da sebi pomogneš u određivanju realnog cilja kojeg je moguće ostvariti u tom vremenskom roku.

2. Ograniči svoje ciljeve na pet ili manje njih

Sa što više ciljeva baratate, manje ste u mogućnosti da se svakom od njih posvetite. Biti realan također znači biti realan u pogledu toga koliko ciljeva sebi postavljate. Ako ste u mogućnosti da usmjerite vašu pažnju samo na dva cilja, onda odredite samo dva. Bilo šta više od pet ciljeva je nerealno za većinu ciljeva.
Budite realni i ograničite vaše ciljeve na pet najvažnijih stvari koje želite ostvariti ili promjeniti tokom ovog ramazana.

3. Podijelite svaki mjesečni cilj na dnevne korake

Najbolji način da budete sigurni da je vaš cilj realan jeste da ga podijelite na 29 dijelova. Svaki dio za jedan dan ramazana. Na primjer, ako je tvoj cilj da proučiš cijeli Kur’an dva puta, onda ga podjeli na dva džuza dnevno. Ako je tvoj cilj da proučiš 290 stranica tefsira, onda ga podjeli na 10 strana dnevno.
Kada dijeliš svoj cilj na dnevne dijelove, povećavaš šanse za njegovo ispunjenje i daj sebi nešto realistično na što ćeš se fokusirati svaki dan.

4. Svaki dan radite na koraku kojeg ste odredili za taj dan

Ako ste slijedili prethodno navedene upute, sada biste trebali imati listu od pet ciljeva. Svaki od njih bi trebao biti realan i praktično izvodiv na dnevnom planu. Sve što sada trebate jeste da se fokusirate na tih pet dnevnih koraka. Svaki dan provjerite kojih to pet stvari trebate uraditi tokom tog dana, a zatim ih obavite.
Radite tako i ostvarićete vaše ramazanske ciljeve, bez da se morate fokusirati na bilo šta više od vaših koraka u tom danu.

To je to!

Neka budu što kraći i realniji. Razmislite o tome šta možete ostvariti tokom 29 dana. Odredite sebi pet ili manje ciljeva. Podijelite svaki od njih na dnevne korake i jednostavno slijedite te korake svaki dan. To je upravo metod kako se postavljaju ramazanski ciljevi na realan način.

Autor: Ismail Kamdar

Za Akos.ba preveo Mr. Fahrudin Vojić

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button