Kulinarstvo

Vitaminska čorba: Karfiol sa kurumom i bijelim lukom

Sastojci:

– 1 manja glavica karfiola

– 1 glavica luka

– 1 veći krompir

– 1 l bistre supe od zeleni

– 1 glavica bijelog luka

– 1 kašičica kurkume

– so i biber

– peršun

Priprema:

Sa glavice bijelog luka isijecite vrh, tako da se vide čenovi. Zamotajte je u foliju i pecite u rerni oko pola sata. Ostavite da se ohladi dok pripremate supu.

Glavicu luka očistite, isjeckajte i malo propržite na ulju.

Operite karfiol, iskidajte ga na cvjetiće i dodajte u luk, nastavite da pržite, pa dodajte kurkumu.

Krompir oljuštite i isijecite na kockice i dodajte u karfiol. Dinstajte sa malo vode oko deset minuta.

Cijelu glavicu bijelog luka stisnite tako da se meka unutrašnjost istisne u supu. Ostavite da vri petnaestak minuta, pa sve dobro izblendirajte štapnim mikserom.

Dodajte soli i bibera po ukusu, pa servirajte dekorisano peršunom.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button