Vitaminska čorba: Karfiol sa kurumom i bijelim lukom
Sastojci:
– 1 manja glavica karfiola
– 1 glavica luka
– 1 veći krompir
– 1 l bistre supe od zeleni
– 1 glavica bijelog luka
– 1 kašičica kurkume
– so i biber
– peršun
Priprema:
Sa glavice bijelog luka isijecite vrh, tako da se vide čenovi. Zamotajte je u foliju i pecite u rerni oko pola sata. Ostavite da se ohladi dok pripremate supu.
Glavicu luka očistite, isjeckajte i malo propržite na ulju.
Operite karfiol, iskidajte ga na cvjetiće i dodajte u luk, nastavite da pržite, pa dodajte kurkumu.
Krompir oljuštite i isijecite na kockice i dodajte u karfiol. Dinstajte sa malo vode oko deset minuta.
Cijelu glavicu bijelog luka stisnite tako da se meka unutrašnjost istisne u supu. Ostavite da vri petnaestak minuta, pa sve dobro izblendirajte štapnim mikserom.
Dodajte soli i bibera po ukusu, pa servirajte dekorisano peršunom.
akos.ba