Vijesti iz zemlje

Vijeće muftija Islamske zajednice: Visina nisaba za zekat iznosi 6.640 KM

Visina nisaba za redžeb, ša’ban i ramazan 1440/2019. godinu je u iznosu od 6.640 KM (3.405 EURA), a visina iznosa sadekatu-l-fitra za ramazan 1440/2019. godine je ostao na nivou iznosa od prošle godine kako u domovini tako i u domovinskim zemljama i dijaspori, odlučeno je na današnjoj sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je održana pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, javlja Agencija MINA.

Reisu-l-ulema je poželio dobrodošlicu novom članu Vijeća muftija Nusretu ef. Abdibegoviću, muftiji banjalučkom i zahvalio se na dosadašnjem angažmanu muftiji Paši ef. Fetiću. Tim povodom, reisu-l-ulema je muftiji Paši ef. Fetiću uručio posebno priznanje Islamske zajednice i zahvalio mu se na ukupnom doprinosu radu Islamske zajednice u Njemačkoj, ali i čitavoj Islamskoj zajednici i njenom Vijeću muftija uz nadanja da će on svoj doprinos nastaviti davati i da će biti podrška novoimenovanom muftiji za Evropu izvan domovinskih zemalja Osmanu ef. Kozliću.

Razmatrani su i izvještaji o radu Vijeća muftija i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu. Prihvaćene su izmjene i dopune Pravilnika o izboru reisu-l-uleme na način da su njegove uredbe usklađene sa Ustavom IZ u BiH.

Vijeće muftija prihvatilo je i izvještaj komisije Vijeća muftija o procjeni namaskih vremena i vremena posta za područja koja se nalaze iznad 55˚ sjeverne geografske širine. U Programski savjet Media centra imenovani su u ime Vijeća muftija Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski i Aziz ef. Kadribegović, dugogodišnji bivši urednik Preporoda.

Na osnovu zaključka Rijaseta IZ u BiH Vijeće muftija je razmatralo inicijativu za učenje salle na Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i donijelo dopunu Program vjerskog obilježavanja godišnjice genocida nad muslimanima Bošnjacima.

Muftije su prihvatili i više prijedloga Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button