U FokusuVijesti iz zemlje

Islamska zajednica: Vjernici da se distanciraju od najavljene povorke kojim se promovira razvrat

Povodom “Povorke ponosa”, koja se sutra, 24. juna, planira održati u našem glavnom gradu Sarajevu, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini članovima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i svim muslimanima uputio apel da se distanciraju od najavljene povorke i drugih aktivnosti kojima se promovira grijeh i razvrat.  

Istovremeno, Rijaset podsjeća na Zaključak Vijeća muftija sa sjednice održane 15. decembra 2015. godine, u kojem se naglašava da se “homoseksualizam u izvorima islama kvalificira velikim grijehom, te da se vjernici pozivaju da mu se ne približavaju”.

U istom zaključku se, također, navodi kako “islam afirmira brak i porodicu, podstiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva, te kako je, prema učenju islama, brak “ugovor o bračnom životu između muškarca i žene”.

I dok ostaje predana zaštiti individualnih i kolektivnih sloboda i prava, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će jednako štititi naše tradicionalne vrijednosti i vjerski nauk.

– Kako god nedvosmisleno izražava svoje neslaganje s ovom orijentacijom, koja se u islamu tretira velikim grijehom, izopačenošću i neprirodnim ponašanjem, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava svoju osudu bilo kakvog nasilja, koje je također grijeh, pa poziva sve muslimane da se suzdrže od svakog vida agresivnosti i nedoličnog ponašanja tokom sutrašnjih dešavanja u našem gradu – kaže se u današnjem apelu Rijaseta. 

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button