U FokusuVijesti iz zemlje

Premijerno prikazan film Avde Huseinovića “Kalinovik, više od zločina”: Priča o komšijskom genocidnom pohodu

U Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo premijerno  je prikazan dokumentarni film "Kalinovik, više od zločina", autora Avde Huseinovića. Premijeru je organizovalo Udruženje "Istina - Kalinovik '92".

Film je realizovan pod pokroviteljstvom BH Telecoma i Federalnog minstarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Premijeri filma su prisustvovali članovi porodica ubijenih i nestalih s područja općine Kalinovik i okolnih općina, izaslanik reisul-uleme i direktor Media centra IZ u BiH dr. Muamer Tinjak, izaslanik muftije sarajevskog, ministar za rad i socijalnu politiku FBiH Adnan Delić, predstavnici šefa Kabineta člana predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, zastupnik u Skupštini RS-a Ramiz Salkić, omoćnik načelnika općine Novi Grad Tajib Delalić, ostali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti i brojni gosti.

Pred premijeru okupljenima su se obratili, u ime domaćina, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Delalić, predsjednik Udruženja “Istina – Kalinovik ‘92” Samir Vranović, te autor filma Avdo Huseinović.

Film tematizira zločine pripadnika Vojske i MUP-a RS na području općine Kalinovik 1992. godine. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu s područja Kalinovika odvedene su i ubijene 122 osobe bošnjačke nacionalnosti. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci 80 osoba, a još se traga za ostacima 42 ubijene žrtve.

Predsjednik Vranović je istakao da je film nastao iz potrebe da se dodatno rasvjetli istina o zločinima u Kalinoviku.

– Odlučili smo da moramo, na sve moguće načine, doći do relevantnih svjedoka i kreirati kvalitetan film u kojem će do izražaja doći živa riječ svjedoka, koji su prošli kroz logore Kalinoviku – kazao je Vranović.

Napomenuo je da je poteškoću u snimanju filma predstavljala činjenica da mnogo protjeranog stanovništva sada živi u dijaspori.

– Međutim, bili smo uporni. Ako ih nismo mogli pronaći u Bosni i Hercegovini, relevantne svjedoke smo tražili i u dijaspori – one koji su prošli logore smrti kao što je OŠ “Miladin Radojevič” ili Barutni magacin.

Također, napomenuo je da je u slučaju generala Mladića, koji je glavna tema filma, a odbijao je odgovornost za zločine u Kalinoviku, ipak, dokazana njegova odgovornost za počinjene zločine etničkog čišćenja u Kalinoviku.

Vranović se osvrnuo i na pitanje najodgovornijih za zločine u Kalinoviku.

– Već duži period traju opstrukcije Tužilaštva BiH kada je riječ o podizanju optužnice za odgovorne, tadašnjeg predsjednika Kriznog štaba u Kalinoviku Gruje Lalovića i načelnika policijske stanice Boška Govedarice. Svaki put kada dođemo do relevantnih svjedoka i određenih dokumenata, promjeni se tužilac. Već osmi tužilac se mijenja. Dokumenti se gube te smo zaključili da je riječ o opstrukcijama na višem nivou, političke prirode – naglasio je Vranović.

Pri tome, podsjetio je da su nižerangirani u komandnom lancu, odgovorni za zločine, već presuđeni – Ratko Bundalo na 22 godine, Neđo Zeljaj na 15 godina, kojima su komandovali Lalović i Govedarica.

– Prema tome, ne postoji nijedna mogućnost da oni nisu naredbodavci svih zločina, pa čak i premještanja kostiju, što za posljedicu ima da još uvijek ne možemo pronaći posmrtne ostatke 42 osobe – dodao je.

Reditelj filma Avdo Huseinović podsjetio je da je već riječ o više od 30 dokumentarnih filmova rađenih prema sličnoj metodologiji. Ranije je istakao da je light motiv filma general Mladić, koji je rođen u Kalinoviku te je tu proveo značajan dio života. Govoreći za medije posebno osvrnuo na taj segment, a istakao je i da nisu imali posebnih prepreka u snimanju, osim što smatra da je moglo biti više učesnika.

– Mogao je biti veći broj sagovornika, ali, možda je moja percepcija takva zbog toga što sam navikao da imamo do pedeset-šezdeset sagovornika. Film o Kalinoviku je film o komšijskom genocidnom pohodu, priča o tome da je general Mladić, koji je s tog područja, te je poznavao skoro sve žrtve, bio na čelu ovog genocidnog pohoda.

Iz historije smo saznali da su pojedini ratni zločinci spasili neke svoje prijatelje, ali Ratko Mladić nije nikoga spasio. Ni on, ni njegovi bliži saradnici, koji su, također, bili s područja Kalinovika kao što je Branislav Puhalo, njegov pratilac – kazao je Huseinović.

Napomenuo je da se Kalinovik od drugih sredina ne odvaja i po tome što su dvojica ključnih predvodnika zločina Lalović i Govedarica s područja općine. Istakao je da ih krije Srbija i naglasio da ih štiti snažni “kalinovički klan” u Beogradu, koji je jedan od stubova vlasti predsjednika Aleksandra Vučića, odnosno da ih štiti BIA.

– Gajim pesimizam da ih Srbija nikada neće izručiti. Ipak, uprkos tome, bit će arhivirani u kolektivnoj memoriji i zapisani u historiji kao jedni od najvećih zločinaca u historiji na kraju 20. stoljeća – zaključio je Huseinović.

Logor u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” u Kalinoviku, logor Barutni magacin, prevoj Rogoj, Mehka brda, Tuzlakova štala u Ratinama i Tuneli u Miljevini su lokaliteti koji simboliziraju jedne od najtežih zločina na tlu Bosne i Hercegovine i po monstruoznosti se mogu nazvati, zločinima koji su više od zločina – naveli su u ranijem saopćenju iz Udruženja “Istina Kalinovik ’92”. 

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci 80 osoba, a još se traga za ostacima 42 ubijene žrtve s područja općine Kalinovik. 

Centralna manifestacija obilježavanja 31. godišnjice zločina nad Bošnjacima ove općine bit će održana u nedjelju 25. juna u Kalinoviku.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button