Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Važnost potpomaganja naših medžlisa

Važnost potpomaganja naših medžlisa

Pored potpomaganja sirotišta, bolnica, dječijih obdaništa, škola i javnih kuhinja, posebnu pažnju u našim svakodnevnih aktivnostima trebala bi zauzimati aktivnost potpomaganja vjerskih ustanova, organizacija i institucija, sa posebnom brigom usmjerenom prema našim džematima i našim medžlisima.U ovom kraćem osvrtu posebno ću izdvojiti institucije medžlisa prema kojima bi trebali imati značajan respekt i odgovornost. Džamije i medžlisi bi trebali biti okosnica većine naših vjerskih aktivnosti i bitni pokretači našeg da’veta / upućivanja ljudi u vjeru i vjerske propise /.

Da bi naši džemati i medžlisi mogli služiti svojoj svrsi i blagovremeno ispunjavati svoje preuzete obaveze i aktivnosti zbog kojih egzistiraju i postoje, moraju prije svega imati dobru moralnu, ali i finansijsku podršku zajednice i društva.

Nezamislivo je da muslimani kao pripadnici određenog medžlisa kojem po mjestu boravka pripadaju, nisu u svom medžlisu registrirani kao članovi. Još čudnije bi bilo da ne učestvuju u plaćanju članarine koja se smatra obaveznim i logičnim vidom učešća svakog domaćinstva i pojedinca u održavanju svog vlastitog džemata.

Članstvo i članarina muslimana u svom lokalnom medžlisu uopće ni bi trebala biti upitna. To je logičan vid vlastite podrške našoj vjerskoj zajednici. Međutim, pored ovog obaveznog učešća bitno je spomenuti i naše dodatno dobrovoljno potpomaganje medžlisa kako bi isti sam po sebi bio potpuno održiv, respektabilan i pokretački usmjeren, za mnoštvo korisnih i važnih projekata na području naše lokalne zajednice.

Medžlisi pored plaća svojih uposlenika imaju i mnoge druge obaveze i aktivnosti, koje bez naše redovne podrške teško da mogu biti realizirani.

Mektebje jedan od najbitnijih segmenata rada naših džemata i medžlisa, te bi stoga, a zarad povećanja kvaliteta mektepske nastave, bilo jako lijepo potpomoći rad mekteba. Svojim dobrovoljnim prilozima i hedijama /poklonima/ možemo pomoći da se mektepski rad osavremeni i da bude još produktivniji i svrsishodniji.

Također, svaki bi medžlis trebao imati i svoj, kakav takav, fond, na koji se vjernici uvijek mogu osloniti. U slučaju da nekom našem džematliji ili nekoj porodici hitno zatrebaju sredstva za lijekove, bolest ili nešto drugo što zahtijeva urgentnost i brzinu, tu bi bila naša zajednička sredstva kojim bi medžlis pritekao potrebnima u pomoć.

Zato, dijelimo u ime Allaha, potpomažimo rad naših medžlisa i znajmo da ćemo zbog toga biti mnogostruko nagrađeni. Davanje i potpomaganje rada medžlisa je istovremeno i rad za vjeru i njeno pomaganje. Naši imami su naše daije / pozivači u Istinu/ , stoga pomozimo rad našeg da’veta i molimo Gospodara da nas objedini na Istini.

Osim medžlisa, ukoliko smo u mogućnosti, budimo na usluzi i drugim potrebnim ustanovama i organizacijama, a sve sa ciljem da svima nama život na ovom svijetu bude što lakši, ugodniji i sretniji, a život na ahiretu obilato nagrađen od Onoga koji voli one koji u ime Njega dijele i pomažu potrebne.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top