Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Uz zdrave životne navike lakše je liječiti depresiju

Uz zdrave životne navike lakše je liječiti depresiju

Bez obzira je li vaša osnovna bolest depresija ili bilo koja druga bolest, potrebno je sagledati problem u cjelosti. Za postizanje i održavanje zdravlja nije dostatno samo liječenje bolesti. Osim liječenja i održavanja, potrebno je uložiti dodatni napor za postizanje cjelokupnog tjelesnog i duševnog blagostanja.

Zdrav način života je važan za svakoga. Zdrave navike postaju tim važnije ako bolujete od neke bolesti. Pravilna prehrana i redovna tjelovježba pomoći će vam da ponovo obnovite snagu i energiju. Zadovoljavanjem vlastitih emocionalnih i duhovnih potreba ublažit ćete stres i ukloniti čimbenike koji bi mogli onemogućiti potpuni oporavak.

Međutim, samim usvajanjem zdravijih životnih navika nećete izliječiti depresiju. Depresiju može izliječiti samo stručnjak za mentalno zdravlje. Međutim, kada osjetite prve znakove povlačenja bolesti, brigom za vlastito zdravlje možete zadržati poboljšano stanje i spriječiti povrat bolesti.

Izvor: Dr. Keith Kramlinger, Mayo Clinic O depresiji – Kako razumijeti, prepoznati i liječiti depresiju, Medicinska naklada, Zagreb, 2005. str. 112-113
Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top