Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Ljetne dane iskoristi za porodičnu da’vu i mudro korištenje vremena

Ljetne dane iskoristi za porodičnu da’vu i mudro korištenje vremena

Dani u ljetnom periodu traju više od 17 sati. Dani su jako topli i ne valja dozvoliti sebi da veći dio dana provedeš u spavanju ili ljenosti. Zato, oni najambiciozniji u svoje planove i programe upisat će kako iskoristiti to na polju širenja poruka islama. S pravom se može reći da je da’wa tvrđava koja brani islam od dušmanskog/licemjernog djelovanja koje je primijetno na svakom koraku, od strane nezahvalnika i dvoličnjaka vidimo kako troše ogromna budžetna sredstva na odvraćanje od trajnog dobra i podsticanja na prolazne stvari.

UPUTE O PROGRAMIRANIM SATIMA “KUĆNOG REDA“

Svi smo mi pastiri i svi ćemo biti odgovorni za provedeno vrijeme. Analize su pokazale da ambiciozni studenti koji koriste međusobni dijalog i među kojima vlada ljubav i razumijevanje, puno lakše prevazilaze i najveća iskušenja jer su jedni drugima podrška. Iste analize pokazale su i da je veoma veliki broj onih studenata koji ne znaju kako da naprave isprogramirane dnevne sate, tj. kućni red za uspješno korištenje vremenu. Zbog svega toga potrebno je da uložimo veliki trud da bi naš dom bio zaista prava oaza nauke, a to nije nimalo teško. Zbog toga je potrebno da svi ukućani imaju svoje dužnosti i obaveze i da se tačno zna ko obavlja određenu aktivnost. Na primjer ako majka kuha, ostali članovi porodice će na smjenu prati suđe poslije obroka da bi ona bila odmorna za pripremu sljedećeg jela. Najmlađa djeca koja su sposobna da izbacuju smeće i kupuju sitnice za kuću poput odlaska u prodavnicu, dobit će tu obavezu na koju će uvijek biti spremni. Ukoliko majka pegla odjeću i ostale tkanine, ostali članovi porodice će svako svoje stvari da odnosi u svoj ormar i na taj način olakšava pola majčinog posla a ona će se potruditi da u ranom djetinjstvu nauči svoje kćerke da peglaju jednostavniju odjeću ili kuhinjske krpe. Naučit će svoju djecu da znaju kuhati najjednostavniju hranu ukoliko se ukaže potreba i vanredna situacija kada će biti prinuđeni da to sami urade. Svi ukućani će, svako iza sebe, srediti ukoliko su nešto od uređenog poremetili, pa će kuća uvijek biti čista i uredna, jer je čistoća sastavni dio muslimanskog života. Veoma je važno da i otac i majka budu jedinstveni u odgoju djece.

Svaka porodica treba napraviti svoj plan i program u vidu „kućnog reda“. Bilo bi lijepo da se taj plan napiše i zalijepi na zid na vidno mjesto kako se raspored ne bi remetio i kako bi bio podsticaj onima koji još nisu naučili značaj porodične harmonije. U sklopu tog kućnog reda treba da se nalaze sve obaveze i aktivnosti svih članova porodice kako bi bili upoznati sa životnim obavezama drugih. Kućnim redom treba se isplanirati i dosta vremena za zajedničke aktivnosti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ukoliko se vrijeme rasporedi, sigurno da će ostati prostora i za zajedničko čitanje literature, zajedničko učenje Kur’ana i zikra, što će zasigurno povećati bereket i svaki hajir te porodice. Što više zajedničkih namaza u džematu garantiraju povećanje bereketa i ljubavi, i maksimalnu zaštitu te porodice. Svaka porodica treba bar jednom mjesečno da ima tzv.“kućni savjet“, odnosno sastanak na kome će analizirati situaciju u kući u toku mjeseca. Na tom sastanku iznijet će se sve ono što je bilo loše za porodicu u toku proteklog mjeseca, ali i ono što je bilo lijepo i što je donijelo korist i sreću u porodični dom. Nakon toga će svi članovi porodice iznijeti svoje prijedloge i donijeti zaključake na koji način da se pojača sve ono što je bilo korisno i dobro, ali i na koji način da se riješe eventualni problemi i izbjegne sve ono što je donijelo neugodnosti i nemir, te narušilo mir i sreću. Porodica koja razumno raspoređuje vrijeme zasigurno će lahko izaći iz svakog iskušenja, dok ona u kojoj nema racionalno organizovanog i raspoređenog vremena, nema ni međusobnih razgovora i dogovaranja, nakon manjeg iskušenja, pribjegava se međusobnom optuživanju i svađama koje samo produbljuju probleme i izazivaju mržnju i netrpeljivost. Djeca u takvoj kući nisu sretna, te nerijetko i oni nastavljaju putem svojih roditelja, jer ne znaju drukčiji način života.

Nažalost, većina te djece postanu žrtve uličnog života jer bježe ka lažnom društvu od kuće koja im pruža samo nesreću i depresiju. Učinimo našu porodicu sretnom sa osmišljenim i isprogramiranim kućnim redom. Podsticaj svakom od nas ponaosob: “Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: Požurite s dobrim djelima da preteknete sedamstvari! Zar očekujete išta osim velikog siromaštva, ili zabluđujućeg bogatstva, ili smrtne bolesti, ili upropašćujuće starosti, ili iznenadne smrti, ili prokletog Dedžala a on je najstrašnije što očekujete; ili Kijametski dan koji je još žešći i gori.

Izvor: ”Svijetli plan za marljivu dušu”
Autor: Salah Halidi
Za Akos.ba priredila: Medina Kanlić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top