Vijesti iz zemlje

Uspješna priča o organiziranju povratnika: 15 godina Mektebskog centra u Bijeljini

Mektebski centar u Bijeljini, prvi u okviru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, osnovan je prije 15 godina, a danas je središte vjerskih, edukativnih, kulturnih, naučnih i svih drugih dešavanja koja su od krucijalne važnosti za Bošnjake Bijeljine.

Kako je naveo glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bijeljina Samir-ef. Camić, nakon prestanka agresije na Bosnu i Hercegovinu, protjerani Bošnjaci su nestrpljivo čekali povratak svojim domovima, a oni koji su vrijeme ratnih dejstava proveli u okupiranim gradovima, počeli su s organiziranjem života u svim segmentima. Tako su vođeni velikom željom u Bijeljini pristupili i izradi projekta Mektebskog centra.

– U Bijeljini je tadašnji imam u penziji rahmetli Hasan-ef. Okanović sa nekoliko džematlija počeo s organiziranjem vjerskog života muslimana. Prvi bajram-namaz je klanjan 1999. godine u jednoj privatnoj kući, a nedugo nakon toga, počelo se sa pripremama za ostale vjerske aktivnosti. U ponovno vlasništvo Islamske zajednice vraćena je jedna vakufska kuća u čijem prizemlju je osposobljen mesdžid i kancelarija MIZ Bijeljina. U tim prostorijama se klanjala džuma-namaz, bajram-namazi i održavana je mektepska nastava – naveo je efendija Camić.

Dolaskom efendije Camića 2001. godine, aktivnosti u skromnom bijeljinskom mesdžidu znatno su proširene. Formirane su horska i recitatorska, sportska te folklorna sekcija. Također, u prostorijama mesdžida su održavana druženja mladih, kurs islama za mlade, časovi sufare i Kur’ana za odrasle i mnoge druge aktivnosti.

Prostorije mesdžida, kako podsjeća efendija Camić, postajale su sve tješnje, pa se javila želja za novim i adekvatnim prostorom gdje bi se sve navedene aktivnosti bolje organizirale, te otvorio prostor za nove.

Pristupilo se izradi projekta Mektebskog centra i apliciranju za potrebna sredstva kod Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica (FMROI).

– Ovo ministarstvo predvođeno ministrom Edinom Mušićem pozitivno je odgovorilo na našu aplikaciju i odlučilo da u potpunosti finansira izgradnju ovog modernog objekta. U  septembru 2007. godine tadašnji muftija tuzlanski Husein-ef. Kavazović i tadašnji predsjednik Izvršnog odbora (IO) MIZ Bijeljina rahmetli Sead Berberović postavili su kamen temeljac za izgradnju Mektebskog centra, prvog u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine – podsjetio je Camić.

Početak nove mektepske 2008/2009. godine dočekan je u novim i moderno opremljenim prostorijama Mektebskog centra.

– Svečanom otvaranju Mektebskog centra su prisutvovali tadašnji muftija Kavazović, ministar Mušić, rahmetli hafiz Abdulah-ef. Budimlija, rahmetli Hasan-ef. Okanović,  ministar u Vladi RS rahmetli Omer Branković, tadašnji potpredsjednik RS Adil Osmanović i mnogi drugi dragi gosti. Na prijedlog tadašnjeg muftije tuzlasnkog, a sadašnjeg reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, Mektebski centar svečano su otvorili dugogodišnji bijeljinski imami i muallimi hafiz Abdulah-ef. Budimlija i Hasan-ef. Okanović – kazao je on.

Efendija Camić je istaknuo da proces odgoja danas započinje u ovom centru s djecom predškolskog uzrasta, a izvodi se prema planu i programu predškolskih ustanova.

– Mektebska nastava se izvodi subotom i dva radna dana u sedmici. Sedmično se održavaju probe horske, recitatorske i folklorne sekcije. Druženja mladih se održavaju dva puta u mjesecu. Također, u Mektebskom centru se održavaju druženja bijeljinskih Bošnjakinja na kojima često budu i gošće iz drugih mjesta. Tokom ramazana u Mektebskom centru se održavaju iftari. Mektebski centar je mjesto gdje se održavaju razne tribine, promocije knjiga, kurs islama za srednjoškolce, stručni seminari i okrugli stolovi – kazao je Samir-ef. Camić.

Dodao je da je Mektebski centar potpisao i Protokol o bratimljenju s Udruženjem Bošnjaka “Bosna Sancak kultur ve yardimlašma derengi“ iz Serdivana u Republici Turskoj.

– Mektebski centar djeluje uz posebnu podršku Muftijstva tuzlanskog, na čelu s uvaženim muftijom dr. Vahid-ef. Fazlovićem, na čemu smo zaista zahvalni – naglasio je glavni imam Camić.

Mektebski centar u Bijeljini poslužio je kao primjer i za druge slične centre koji su kasnije osnovani u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button