U FokusuVijesti iz zemlje

Ulica u Bijeljini će nositi ime hafiza Abdulah-ef. Budimlije

Podsjećamo, stotinu godina od rođenja istaknutog alima hafiza Abdulah-ef. Budimlije obilježeno je nizom sadržaja u utorak, 22. novembra 2022. godine u Centru za kulturu u Bijeljini.

Na 17. redovnoj sjednici Skupštine Grada Bijeljina usvojena je inicijativa potpredsjednika Skupštine Grada Bijeljina Mustafe Gradaščevića da jedna ulica u Bijeljini nosi ime hafiza Abdulah-ef. Budimlije.

Inicijativa je upućena povodom stotinu godina od rođenja hafiza Budimlije, kao i osamdeset godina od potpisivanja čuvene Rezolucije uglednih muslimana za zaštitu Srba, Jevreja, Roma i ostalih u NDH.

Podsjećamo, stotinu godina od rođenja istaknutog alima hafiza Abdulah-ef. Budimlije obilježeno je nizom sadržaja u utorak, 22. novembra 2022. godine u Centru za kulturu u Bijeljini.

mustafa1.jpg.webp - Ulica u Bijeljini će nositi ime hafiza Abdulah-ef. Budimlije
Mustafa Gradaščević

Na okruglom stolu pod nazivom “Hadži hafiz Abdulah-ef. Budimlija – život i djelo”, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, Samir-ef. Camić je, između ostalog, rekao: “Za 53 godine svoga življenja i rada u Bijeljini hafiz Budimlija je ostavio neizbrisiv trag u životima Bijeljinaca ali i ljudi iz komšijskih mjesta. Između njega i naroda stvorila se jedna posebna veza zbog koje, kako je i sam hafiz govorio, nikada se nije pokajao što je došao u Bijeljinu niti je imao želju da ode negdje dalje iako ponuda nije manjkalo. Mnogi su kod njega pronašli riječ utjehe ali i znanje jer je hafiz Budimlija bio nepresušna riznica znanja koje je volio podijeliti sa drugima. U svom radnom i životnom vijeku hafiz je bio potpuno predan misiji islama, poučen vrijednostima vjere suprotstavljao se svakom obliku zuluma čak i kada ga je njegova borba skupo koštala”.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button