Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Humanitarni rad > UG Svitanje u humanitarnoj akciji u Bijeljini, Janji i Drinjači

UG Svitanje u humanitarnoj akciji u Bijeljini, Janji i Drinjači

U nedjelju, 25.05.2014. godine, 17 aktivista UG Svitanje, predvođeni predsjednikom Ensarom Mulaosmanovićem, podjelili su kamion pomoći pogođenom stanovništvu Semberije i Podrinja. Osim ove akcije do sad je podjeljena pomoć u Olovu, Zenici i Žepču, a aktivisti udruženja bili su i na radnim akcijama čišćenja Olova i Maglaja.

Prva stanica na putu bilo je Konjević Polje gdje su nam se pridružili aktivisti UG Prosvjetitelj, koje djeluje na širem području gornjeg i srednjeg Podrinja. To je bila prilika i za posjetu nane Fate kojoj smo uručili prigodnu hediju.

 

Predvođeni aktivistima UG Prosvjetitelj nastavili smo put dalje prema Bijeljini gdje su nas dočekali aktivisti MIZ-a Bijeljina i Prosvjetitelja koji su već danima na terenu u hizmetu pogođenom stanovništvu. Pošto je Bijeljina multinacionalna sredina pomoć je podjeljena u prigradska naselja u kojima žive Bošnjaci, Romi i Srbi. Na terenu je podjeljena hrana, voda, odjeća, obuća, lijekovi i alat. Nakon podjele pomoći u Mektebskom centru MIZ Bijeljina ugostili su nas predsjednik Međlisa i aktivisti koji rade na prijemu i podjeli pomoći.

 

U Janji smo posjetili porodicu samohrane majke troje djece Mirzetu Šabanović kojoj smo uručili namještaj i kućanske aparate koje je donirao naš partner, direktor firme GLOBAL LOGISTIC TEAM d.o.o. Sarajevo. Također, porodici Šabanović smo donirali veću količinu hrane, vode, odjeće i obuće. Njene sinove smo obradovali sa više parova obuće koje nam je ranije doniralo sarajevsko predstavništvo češke kompanije Batta. Inače, bh javnost je upoznata preko medija o teškoj sudbini porodice Šabanović koja ima samo 35 KM mjesečnih primanja (dječiji doplatak). Živi u trošnoj kući bez priključka za vodu i struju. Trenutno spava s tri sina u šatoru iza kuće kojeg su joj donirali dobri ljudi. Također, jedna firma iz Tuzle će joj ugraditi prozre i vrata.

 

Nakon ove posjete na ulicama Janje podjeljen je dio hrane i vode.

Posljedna tačka puta je selo Drinjača nadomak Zvornika u kojem nas je dočekala porodica naše članice Rabije Mehmedović. Tu smo uskladištili ostatak materijala koji će biti naknadno podjeljeno udaljenim zaseocima MZ Drinjače.

 

Na kraju dugog i napornog dana porodica Mehmedović nas je počastila večerom i kahvom.

 

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

 

Akos.bA

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com