Vijesti iz zemlje

Udruženje žena MIZ Livno-započeo novi ciklus rada

Udruženje žena MIZ Livno, u mjesecu septembru započelo je svoj novi ciklus rada, i tako otvorilo drugu godinu aktivnog djelovanja, pod pokroviteljstvom Medžlisa IZ Livno. Udruženjem timski rukovode četiri muallime, supruge livanjskih imama.
Mjesec septembar, kojeg ispratismo radno, prepun je raznih aktivnosti planiranih godišnjim planom, na što su ponosni svi sudionici djelovanja Udruženja, a posebno rukovodstvo.
Obzirom da Udruženje žena MIZ Livno u opisu svojih aktivnosti broji kao edukativno udruženje, tako je godišnji plan i prilagođen tom osnovnom cilju, s izuzetkom nekolicine drugačijih oblika druženja, a koje ćemo u nastavku spomenuti.
U Školi islama ove godine su zastupljena dva nova predmeta, koja svojom tematikom privlače veliku pažnju, a to su Ahlak-lijepo islamsko ponašanje i osobine i Sira-životopis posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda a.s. Muallime koje izvode nastavu, Dženita M. i Alma A. su umnogome zadovoljne i sretne što imaju priliku družiti se sa polaznicama uz ovako lijepe teme.
Škola Kur’ana je izuzetno posjećena ove godine, obzirom da je grupa polaznica već uvedena u kur’ansko pismo, tako da su termini sa različitim grupama zastupljeni gotovo svaki dan. Muallime Mevlida H. i Zenajda r. Nastoje da se individualno posvete svakoj polaznici s ciljem što boljeg savladavanja tertila i tedžvida.
Pored nabrojanih, u edukativne aktivnosti se još ubrajaju kreativne radionice sa djevojkama koje se izvode jednom sedmično, te edukativna sijela u koordinaciji Šejla M.K. i Jasmine M.

U septembru su nas posjetile i gošće iz Zagreba, a riječ je o Vijeću žena MIZ Zagreb, koje koje su na povratku sa dvodnevne ekskurzije, odlučile da nas počaste svojom kratkom posjetom kako bi se uvjerile u priče o ljepotama grada Livna. Nakon ispijene kahve i obavljenog namaza, hanume su obišle gradsku jezgru kao i staru čaršiju u kojoj su smještene poznate potkupolne džamije, koje svojom jedinstvenom arhitekturom svjedoče postojanje slavne Osmanske imperije na ovim prostorima, jer potiču iz tog vremena. Jedan od povoda posjete bila je i novootvorena centralna džamija Ćurčinica, koju su zijaretile pri samom dolasku.

Udruženje žena je svjedočilo i prvom susretu žena ispred Rijaseta, na savjetovanju pod nazivom „Aktivizam i solidarnost žena kroz IZ-u u BiH: saradnja i djelovanje u vremenu nakon poplava“, 27. 09. 2014. Predstavnica Udruženja žena, Šejla M.K. je prsutnima prenijela svoja pozitivna iskustva o uključenosti žene u rad Medžlisa IZ Livnu, koja se ogleda kroz samo djelovanje Udruženja čije postojanje je inicirao sam glavni imam.
Kako je planirano, u ovom mjesecu smo započeli sa izvođenjem ciklusa tribina „Inspirativne muslimanke koje vrijedi upoznati“, tako da je prvu tribinu održala naša gošća, svršenica Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Lejla Tutić, a otvorila je ciklus govorom o hazreti Merjemi, majci Isa a.s. Tribina je održana u nedjelju, 28. 09. 2014.

U saradnji sa glavnim imamom i imamima, Udruženja žena MIZ Livno, radi i na organizaciji mješovitih tribina, koje će se održavati u centralnoj džamiji Ćurčinici, a tribine su otvorenog tipa, tako da svi posjetioci mogu slobodno prisustvovati, za razliku od ostalih koje su samo za žene.

Prva od ovog tipa tribina održana je 28.09.2014., a gost predavač bio je prim. doc. dr. Emir Fazlibegović, poznati kardiolog iz Mostara, koji nas je jezgrovito upoznao sa opasnostima bolesti srca u današnjem vremenu i preventivnim mjerama. Naziv tribine bio je „Bolesti srca i preventivno djelovanje“. Moderator tribine bio je glavni imam Dževad ef. Hadžić, a muallima Šejla M.K. je prisutnima kazala nešto o pojmu srca u Kur’anu. Nakon završenog retoričkog dijela, prisutni su mogli akademika Fazlibegovića upitati o svemu što ih je zanimalo o srcu i bolestima vezanim za ovo područje.

Sve obavijesti, dešavanja i aktivnosti, popraćene slikama i izvještajima zainteresirani mogu pratiti na facebook/Udruzenje zena MIZ Livno. Ovo su nabrojane aktivnosti u mjesecu septembru, a ispred nas je niz planiranih aktivnosti koje ćemo ako Bog da nastojati realizirati, a sve s ciljem sticanja Allahove nagrade i zadovoljstva.

 

Piše: Šejla Mujić Kevrić

divithana.com

Povezani članci

Back to top button