Ekonomija

Uz pomoć Turske linije do velikog uspjeha kompanije ElčyTex Žepče

Kompanija ElchyTex već 7 godina proizvodi HTZ opremu, autopresvlake i ambalaže za autosjedala za najzahtijevnije svjetske kupce. Zapošljava 100 radnika, a nedavno je uz pomoć turske kreditne linije proširila proizvodnju i zaposlila novih 20 radnika. Kompaniju su osnovali Midhat i Mladen 2007. godine. Sa vrlo skromnim početnim kapitalom, ali jakim iskustvom u tekstilnoj industriji. ElchyTex-ovi pogoni smješteni su u nekada dobro poznatom krugu tekstilne fabrike Mahnjača, koja je prije rata zapošljavala 1.500 radnika.

{youtube}iy675kXbfbE{/youtube}

Postoji jedan određen senzibilitet, ljudi koji su radili ranije, imali iskustva, sve je to doprinijelo da se krene u ovom pravcu , tekstilne industrije i da se proizvodnja zanovi, priča nam osnivač Mladen Ivešić.
Direktor Midhat Karamehmedović kaže da se su radili mnogo toga. Osnovna proizvodnja je bila radna odjeća, dakle uniforme počev od medicinskih pa do vatrogasnih.
I te narudžbe su uglavnom rađene za domaće tržište. Kasnije su počeli i izvoziti. Najprije kao kooperanti jedne njemačke kompanije s kojom su počeli izrađivati autopresvlake za Golf GTI, a onda su počeli šiti ambalaže za autopresvlake. Svojim kvalitetom uspjeli su osvojiti i najzahtijevnije svjetske proizvođače automobila.
Radimo sve vrste Audija A6, A8, Q5,Q7 i tu je još Porsche Panamera i Spider, ističe Ivešić.
A kada je riječ o izvozu, Karamehmedović kaže da je riječ o Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji i naravno Njemačkoj. Nešto smo radili za Švicarsku i dosta naravno za domaće tržište, pojašnjava Karamehmedović.
Danas dnevno mogu proizvesti 5.000 komada zaštitinih navlaka za autosjedala + 7.000 tzv. Antikvić – odnosno protivklizajućih dijelova za sjedišta. Sa rastom proizvodnje, rasla je i potreba za radnicima. Trenutno u ElchyTex-u radi 100 radnika.
Amela Šehić, radnica, kaže da joj je važno da ima posao.
Naša je firma, za omladinu. Mali je grad i većina ih je zaposlena. Kakva je situacija nama je dobro.
Kasema Ibrahimagić radi već dvije godine. Kaže da su uslovi dobri i da lijepo zarade.
Karamehmedović objašnjava da je 90 posto radnika došlo bez ikakvog predzanja, a da je Kompanija mi smo taj kadar obučila.
Neki od radnika u ElchyTex su došli sa biroa za zapošljavanje, a neki su radno mjesto dobili zahvaljujući turskom kreditu kojeg je plasirala BBI banka prije godinu dana. 23-godišnja Antonija Jakovljević je jedna od njih. Posao u ElchyTex-u je njeno prvo radno iskustvo.
Sa mnom je došlo još 20 kolega. Svi smo vrlo sretni što radimo jer u mjestu kao što je Žepče, nemate mnogo izbora da radite. Ovo gdje smo mi je vrlo dobro, plate su redovne i doprinosi plaćeni, ispričala je Jakovljević.
Kreditna linija iz Turske pomoću koje je ElchyTex proširio proizvodnju i broj radnika, do sada je omogućila otvaranje novih 5.700 radnih mjesta u fabrikama širom BiH. Na ovaj način olakšan je povratak i život u prijeratnim domovima za više od 6.500 ljudi.

 

Akos.bA

 

 

 

Povezani članci

Back to top button