Ekonomija

Nakon 40 godina: Neće više biti saobraćajnih gužvi na Stupskoj petlji

Direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Adem Zolj te direktori konzorcija firmi Euroasfalt i ŽGP-a Hamed Ramić i Haris Kuskunović obišli su danas rekonstruiranu Stupsku petlju u Sarajevu i izgrađene pothodnike te najavili svečano otvorenje u četvrtak.

“Nakon četrdeset godina Stupska petlja se kompletira i saobraćajnih gužvi više neće biti”, istakao je Zolj.

Naglasio je da je očekivao da će Javno preduzeće Ceste Federacije BiH završiti svoj dio sarajevske obilaznice, te da će  u narednim dana biti otvoren i LOT dva, dodajući da je Kanton Sarajevo ipak brže odradio svoj dio posla.

“Insistiramo na potpunoj realizaciji sarajevske obilaznice i mi smo ovim radovima na Stupskoj petlji riješili problem saobraćajnih gužvi, ali nismo riješili problem gužvi u Rajlovcu- taj problem riješit će sarajevska obilaznica nakon što bude kompletirana”,kazao je.

Istakao je da je Stupska petlja najsloženiji projekt u BiH, jer tom dionicom svaki dan prođe oko 60.000 vozila i hiljade građana, dodajući da se tu nalazi i tramvajska pruga i mnoge instalacije te sve slabosti državnih institucija kao što su nelegalni objekti i neuknjižena zemljišta.

“Saobraćaj se odvija normalno u četiri trake na petlji, dok se na glavnoj longitudinalni odvija u šest traka. Ali najdraže mi je što smo napravili pothodnik”, istakao je Zolj.

Dodao je da pothodnik prije nije bio planiran, ali da se morao izgraditi da bi se riješio problem kretanja pješaka.

“Uvijek je ovdje bilo saobraćajnih nesreća i najviše su stradali pješaci. Ovim pothodnikom riješit ćemo taj problem i nadamo se da će se građani navići na njega. Ovo je prvi pothodnik s pokretnim stepenicama u BiH”, dodao je.

Zolj je naglasio da će u pothodniku biti izgrađen i terminal za naplatu karata Grasa te da će ga osiguravati deset kamera koje je postavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a.

“Nemojte uništavati imovinu na Stupskoj petlji, jer je to naš put u Evropu”, poručio je.

Najavio je da će pothodnik svečano biti otvoren u četvrtak, dok će ostali radovi biti završeni do kraja građevinske sezone, odnosno do novembra.

 

FENA

Povezani članci

Back to top button