Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Učenje Kur’ana je LIJEK ZA NAŠE DRUŠTVO: Hafiska dova Suhejbu Česoviću

Učenje Kur’ana je LIJEK ZA NAŠE DRUŠTVO: Hafiska dova Suhejbu Česoviću

Nakon podne namaza u džematu Briješće Brdo u Sarajevu proučena je hafiska dova mladom hafizu Suhejbu Česoviću, sinu Samire i Samira Česovića, džematlija ovog sarajevskog naselja. Na početku svečanosti prisutnima je dobrodošlicu uputio imam džemata Briješće Brdo Ejub-ef. Velić. Posebno je poselamio izaslanika reisu-l-uleme hafiza Mensur-ef. Malkića, glavnog imama Ferid-ef. Dautovića, te načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića i direktora Fonda Bošnjaci gosp. Šahina Kerlu.

Prva hafiska dova u džematu

Efendija Velić je kazao kako je ova hafiska dova dvostruka svečanost za džemat koji predvodi. “Prva važnost svečanosti je što zvanično dobijamo trećeg hafiza ovog džemata. To je Suhejb Česović. Prije njega titulu hafiza iz ovog džemata ponijeli su Elmir Mašić i Sabiha Hasović, oboje svršenici Gazi Husrev-begove medrese. Drugi značaj ove svečanosti je u tome što je ovo prva hafiska dova u našem džematu, džematu Briješće Brdo. I zbog toga smo danas svi sretni i radosni,” dodao je Velić koji je nakon toga pozvao glavnog imama Medžlisa IZ Sarajevo da se obrati prisutnima.
Glavni imam mr. Ferid-ef. Dautović je kazao kako je ovo veličanstven trenutak za džemat Briješće Brdo, ali i Medžlis IZ Sarajevo. “Posebno je ovo veličanstven trenutak za roditelje i prijatelje hafiza Suhejba. Mi, hvala Bogu, dočekujemo na ovaj način, da naša mektepska djeca, dakle djeca koja još nisu kročila u medresu, mladi momci koji tek stasavaju za život, uče Kur’an napamet,” kazao je glavni imam Dautović dodavši kako je učenje Kur’ana lijek za naše društvo, ali su to i hafizi jer se u susretu sa hafizima prisjećamo Objave Kur’ana. Glavni sarajevski imam Dautović je istakao da su hafizi na neki način znakovi koji nas podsjećaju na Allaha, dž.š.. Svoj vazu-nasihat je posebno fokusirao na važnost brige prema djeci i njihovom odgoju i obrazovanju. 
Nakon čitanja biografije novog mladog hafiza prisutnih desetak hafiza su proučili odlomke iz Kur’ana. Potom je hafisku dovu hafizu Suhejbu proučio njegov muhaffiz Ammar-ef. Bašić.

 

Mladi hafiz Suhejb

 

U drugom dijelu programa hafiske dove vazu-nasihat je održao mr. hafiz Mensur-ef. Malkić koji je prisutnima i novom hafizu prenio selame reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića. Hafiz Malkić je svoj govor otpočeo alegorijom o hifzu i hafizima kao o lijeku i lijekovima za ljudske duše, ali i za zajednice u kojima ljudi žive. “Hvala Allahu dž.š. u Sarajevu je uvijek bilo kvalitetnih dobrih ljekara, a bilo je i kvalitetnih dobrih hafiza. A jedan od tih kvalitetnih hafiza je naš Suhejb,” kazao je hafiz Malkić čestitajući Medžlisu IZ Sarajevo jer su u svojim redovima dobili još jednog mladog, kvalitetnog i jakog čuvara posljednje Allahove Objave.

Lanac hafiza

Hafiz Malkić je iskoristio ovu priliku da čestita svima koji su učestvovali u “lancu” pripreme i stasavanja ovog mladog hafiza: imamu džemata Briješće Brdo efendiji Veliću, ranijim muallimima Sulejman-ef. i hafizu Elmiru, te hafizu Ammar-ef. Bašiću koji je kao muhaffiz preslušao hafiza Suhejba i pripremio ga za izlazak na komisiju. Dakako, hafiz Malkić u tom “lancu” nije izostavio ni sebe kazavši: “Dozvolite mi da budem i ličan! Ja sam danas posebno ponosan na hafiza Ammara jer sam ja bio njegov muhaffiz, njegov profesor kira’eta i razredni starješina, pa mi je drago kada gledam svoje učenike kada izvode svoje učenike,” dodao je Malkić. 
Ipak, najveće čestitke izaslanika reisu-l-uleme hafiza Malkića pripale su porodici novog hafiza Suhejba, njegovom babi Samiru i majci Samiri na uspjehu kojeg su postigli. “Posebno čestitam ocu Samiru, zato što sam saznao od njegovog sina da ga je babo naučio prve harfove. Otac mu je dao ključeve od zgrade koja se zove hifz. Zatim, kako to kod nas Bošnjaka za nekog ko je uspješan kažemo: ‘Blago majci koja ga je rodila.’ I ja hoću ovdje da kažem: ‘Blago majci Samiri koja je rodila Suhejba i zajedno sa ocem odhranila, odgojila, izvela na selamet i dovela ga do titule hafiza!’ I, evo, sada su oni sretni i gledaju plodove svoga rada i odricanja na ovome svijeta,” kazao je hafiz Malkić dodavši da će tek prava sreća i nagrada roditeljima hafiza biti na Budućem svijetu. Hafiz Malkić je potom govorio o vrijednostima učenja Kur’ana, te o značaju odgoja i obrazovanja u današnjem vremenu kada su pred najvećim izazovima upravo mlade generacije. 
Na kraju hafiske dove mladom hafizu su uručene i nagrade od Medžlisa IZ Sarajevo i od Fonda “Bošnjaci”.

 

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top