Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Ubijte Palestince koji puštaju zmajeve

Ubijte Palestince koji puštaju zmajeve

Izraelski okupacioni ministar kazao je da bi trebalo ubiti Palestince koji puštaju zmajeve iz Gazze.

Okupacioni ministar javne sigurnosti Gilad Erdan je kazao da treba ubiti sve Palestince koji puštaju zmajeve iz Gazze tokom događaja u gradu Sderot, blizu granice s Gazzom.

Erdan je član vladajuće stranke Likud i bivši je savjetnik okupacionog premijera Benjamina Netanyahua.

Erdan je kazao svojoj publici da je ‘terorisanje zmajevima jako ozbiljno, i ko god ih šalje trebao bi se bojati za svoj život’. Okupacioni ministar je dodao da ‘moramo se vratiti preventivnim ubistvima. Oni koji puštaju zmajeve i zapovjednici Hamasa moraju biti mete preventivnih ubistava’, prenosi izraelski list Haaretz.

Izrael je okrivio zmajeve koji su poletjeli iz Gazze tokom nedavnog Velikog marša povratka da su izazvali požar u južnom Izraelu, iako ne postoji dokaz da su oni uzrok.

Netanyahu je u nedjelju zahtijevao 1.4 miliona dolara od Palestinske samouprave kao odštetu za nanesenu štetu usjevima koju su navodno uzrokovali zmajevi. Izraelska okupaciona vlada je ponudila kao odštetu 60 šekela (17 dolara) po dulumu poljoprivrednicima u regiji, a svako čija su polja oštećena se smatra žrtvom terorizma.

Drugi izraelski političari su se također uključili u debatu. Okupacioni ministar odbrane Avigdor Lieberman je kazao da ‘mora biti jasno da nećemo prihvatiti puštanje zmajeva, pobune na pograničnoj ogradi, pokušaje probijanja ograde i nanošenje štete projektima ili suverenitetu izraelskog teritorija”, prenio je i24News.

Erdan je također govorio i o drugim prijetnjama, rekavši da ‘svaki put pronađu novo oružje kako bi nas pokušali ozlijediti. Naši neprijatelje pokušavaju nanijeti štetu civilima jer znaju da ne mogu naštetiti IDF-u, ali ni u ovome neće također uspjeti”.

Napetost između okupatora i Gazze povećala se u posljednjim sedmicama nakon što je više od 120 Palestinaca ubijeno, a na hiljade ranjeno tokom Velikog marša povratka. Okupaciona vojska je danas ponovo razmjestila veliki broj vojnika duž pogranične ograde s Gazzom u iščekivanju protesta povodom obilježavanja Dana Nakse, godišnjice izraelske okupacije Zapadne obale, Golanske visoravni i aneksije Kudsa.

IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top