Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > U susret Danu Grada: Pogled na Sarajevo između dva svjetska rata

U susret Danu Grada: Pogled na Sarajevo između dva svjetska rata

U nastavku ćemo se, kroz fotografije majstora fotografije Nusreta Halačevića, nastale između dva svjetska rata, prisjetiti kako je nekada izgledalo Sarajevo, ali i vidjeti običaje i fotografije sarajevske svakodnevnice.

– Sebilj je drvena fontana urađena u pseudootomanskom stilu u centru Baščaršije. Izgradio je bosanski vezir Mehmed-paša Kukavica 1753. godine i on se nalazio nešto niže od današnjeg. Izgorio je u požaru 1852. godine, a zatim je premješten po nacrtu češkog arhitekte Alexandera Witteka 1891. godine. Ovaj dio se, također, često naziva i “trg golubova”.

– Pogled na Vijećnicu i Šeher-ćehajinu ćupriju iz At Mejdana. Sarajevska Vijećnica je jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda građen u pseudomaurskom stilu. Prvi projekat je uradio Karlo Paržik, a kako se ovaj nije svidio ministru Benjaminu Kalaju, izrada novog je povjerena Alexandru Witteku. Kao uzor u izradi ovog projekta poslužila mu je džamija Kemala II zbog čega je dva puta odlazio u Kairo.

– Zgrada Centralne banke Bosne i Hercegovine izgrađena je 1929. godine i najveća je investicija Kraljevine Jugoslavije u Sarajevu. Autor projekta je Milan Zloković iz Beograda. Period njene izgradnje obilježen je prodorom stila poznatog kao moderna, specifičnom po negiranju dekorativnosti pređašnjih stilova, odnosno nastojanju na svođenje ukrasa na minimum. Rađen je kao jedinstvena građevinska masa, a izražen je i jak utjecaj kubizma.

– Pogled s Alifakovca na Vratnik i Sedam šuma. Alifakovac je naselje iznad sarajevske Vijećnice i ima znatnu historiju, a danas i turističku vrijednost. Slijedeći narodnu etimologiju, ime je nastalo po Ali Ufaku (Alija Niski), legendarnom šejhu iz starije historije Sarajeva, koji je, po tradiciji i pokopan na alifakovačkom groblju.

Hotel Austrija na Ilidži. Od hotela počinje Velika aleja koja vodi do Vrela Bosne. Velika aleja zasađena je stablima platana i kestena u dužini od 3,5 kilometra i predstavlja najljepši drvored u BiH. Aleju sačinjavaju 726 stabala javorolisnog platana, sađenih u dva reda 1892.

Unutrašnjost Gazi-Husrev begove džamije.

Enterijer sarajevske Vijećnice.

visitbih.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top