Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > U Srebrenici otvorena fabrika peleta: Uz kreditnu liniju Turske do 25 radnih mjesta

U Srebrenici otvorena fabrika peleta: Uz kreditnu liniju Turske do 25 radnih mjesta

Foto: Srna
Direktor Ziraat Bank BH Ali Riza Akbas je istakao kako će ta banka kroz kreditne linije Turske nastaviti da podržava razvoj privrede u Bosni i Hercegovini, a samim tim i otvaranje novih radnih mjesta.

  – U Zelenom Jadru kod Srebrenice danas je zvanično otvorena fabrika za proizvodnju peleta u kojoj je prije nekoliko mjeseci započela probna proizvodnja i zaposleno 25 radnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlasnik je u prvoj fazi osposobljavanja fabrike uložio 300. 000 eura za nabavku filtera za prečišćavaje izduvnih gasova i prašine i spoljno uređenje fabrike, nabavku zaštitne opreme i poboljšanje uslova rada zaposlenih. Vlasnik fabrike Marius de Wilt je prilikom svečanog otvaranja fabrike istakao kako će uz tursku kreditnu liniju preko Ziraat Bank BH investirati još milion i po konvertibilnih maraka (KM) i time znatno uvećati proizvodne kapacitete te u prvoj fazi otvoriti dodatnih deset radnih mjesta.

“Planiramo instalirati još jednu presu za izradu peleta, organizovati četvorobrigadni sistem sedam dana u nedjelji i povećanje proizvodnje. Što god se proizvede do naredne godine je prodato”, istakao je Marius de Wilt, vlasnik fabrike za izradu peleta “Eko M”.

Direktor Ziraat Bank BH Ali Riza Akbas je istakao kako će ta banka kroz kreditne linije Turske nastaviti da podržava razvoj privrede u Bosni i Hercegovini, a samim tim i otvaranje novih radnih mjesta. 

“Ovoj fabrici godišnje će biti potrebno oko 60.000 metara kubnih drveta. Tržište je obezbjeđeno za narednih deset godina. Zirat banka je kroz kreditnu liniju Republike Turske finansirala ovaj projekat sa 1.500 000 konvertibilnih maraka i nastavit će podržavati privredu u Bosni i Hercegovini i u narednom periodu istakao je Akbas.

Naglasio je važnost podrške razvoju bh. privrede.

“Za nas je vrlo bitno da podržimo privredu u Bosni i Hercegovini posebno region Srebrenice u kojem se i nalazi ova fabrika, naš cilj je da se što više ljudi zaposli u BiH, a posebno u Srebrenici gdje znamo šta se dešavalo. Za nas je posebno značajno što će ova fabrika povećati svoju proizvodnju za 100 posto i šta može biti ljepše od toga, osim da podržavamo takve projekte”, dodao je.

Predstavnici Ziraat Bank BH najavili su i mogućnost otvaranja poslovnice te banke u Srebrenici.

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top