Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > U Sjenici otvorene 46. sandžačke igre

U Sjenici otvorene 46. sandžačke igre

Svečano ceremenojom, defileom sportista i podizanjem zastave Sandžačkih igara na gradskom stadionu u Sjenici su večeras otvorene 46. sandžačke igre.

Na sportskoj manifestaciji od 22. do 25. augusta učestvovat će blizu 500 sportista iz 14 gradova Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, te Sjeverne Makedonije.

Pored domaćina Sjenice, u svečanom defileu su nastupili sportisti iz Novog Pazara, Tutina, Rožaja, Petnjice, sandžačke dijaspore iz Beča, Berlina i Lukemburga, Sarajeva, Goražda i Istanbula. Na 46. sandžačkim igrama učestvovat će takmičari iz Prijepolja, Čačka, Kraljeva, i Gornjeg Milanovca.

Igre je pred oko sedma hiljada gledalaca otvorila predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić poručivši da su Sandžačke igre sportska i kulturna manifestacija i trajan i odživ model saradnje naroda na Balkanu.

“Sandžačke igre su bile i ostale mjesto susreta mladih sportista, pripadnika svih naroda koji vijekovima žive u miru i harmoniji u našem lijepom Sandžaku. Osnovna poruka Sandžačkih igara je da narodi u Sandžaku žive u miru, slozi i zajedništvu i da na tim osnovama grade sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost”, poručila je predsjednica BNV-a poželevši sreću sportistima i da pobjedi najbolji.

Predsjednik Organizacionog odbora 46. sandžačkih igara i direktor ustanove za sport Sjenice, proslavljeni sportista, Mirsad Hodžić je podsjetio da su Sandžačke igre u svojih sedam decenija postojanja dale vrhunske sportiste i državne reprezentativce, te razvijale toleranciju među mladim ljudima.

“Razvijao se sportskih duh i tolernacija među mladim ljudima. Sandžačke igre taj značaj imaju i danas jer se mladi ljudi upoznaju i druže”, poručio je on.

Na otvaranju igara, pored sportista i građana, prisustvovali su predstavnici gradova i opština koje učestvuju na igrama, predstavnici političkih stranaka, gosti iz Istanbula, predstavnici sandžačke dijaspore i javne ličnosti.

Prvog dana igara održana je trka biciklista, takmičenje u streličarstvu, kao jedina atletska disciplina, nadmetanje bacača kugle. U muškoj i ženskoj disciplini nadmetaće se ekipe u rukometu, odbojci i košarci. Takođe će biti održana takmičenja u odbojci na pijesku, džudou, kajaku i plivanju.

Održavanje 46. sandžačkih igara su podržali Grad Novi Pazar, opštine Tutin i Sjenica i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Uz inicijativu studenata iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, prve Sandžačke igre održane su u Prijepolju, 1954. godine i tokom proteklih decenija važile su kao najveću amaterska sportska manifestacija na području cijele Evrope.

Održavanje igara prekinuto je sa početkom rata na prostorima bivše Jugoslavije, 1992. godine, da bi njihovom organizacijom u Novom Pazaru, 2001. godine, igre bile obnovljene i ovaj put im, osim kulturno-zabavnog i sportskog, bio dat i svojevrstan privredni karakter.

Održavanje igara ponovo je prekinuto u Novom Pazaru 2008. godine, da bi na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća ponovo bile pokrenute i održane 2018. godine, takođe u Novom Pazaru.

Sandžačke igre, važile su kao “igre tromeđe”, imale su značajnu ulogu u razvoju sporta i izgradnji sportske infrastrukture, te posebno imale ulogu u razvoju zajedništva, dobrih međuetničkih odnosa i suživota na graničnom području tri bivše jugoslavenske republike – Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top