Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Rekreacija > U Sarajevu organizovan prvi Bike Fest: Raznovrstan sadržaj za ljubitelje biciklizma

U Sarajevu organizovan prvi Bike Fest: Raznovrstan sadržaj za ljubitelje biciklizma

U sarajevskom parku Jezero danas je premijerno organizovan Bike Fest, koji je za nekoliko desetina ljubitelja biciklizma ponudio raznovrstan sadržaj, javlja Anadolu Agency (AA).

Sportsko-rekreativni događaj organizovan je u saradnji Općine Centar Sarajevo s Centrom za sport i rekreaciju i Udruženjem “Giro di Sarajevo”.

Prema riječima organizatora, ciljevi projekta su, pored socijalnog aspekta, druženje kroz biciklističko takmičenje, upoznavanje o pravilima i sigurnosnim mjerama vezano za saobraćajne propise, omasovljenje biciklizma, te motiviranje građana da se što više bave sportom i rekreacijom kao zdravim načinom života.

“Cilj je promocija zdravog života, urbanog biciklizma, da što više mladih afirmišemo da se bave sportom, a ne da sjede za kompjuterima, da zdravo žive. Vidite danas kakav je dan, ovo je grehota da ne izađu napolje da se druže, zabave”, rekao je Emir Hulusić iz Udruženja “Giro di Sarajevo”.

Prvi Bike Fest je ljubiteljima biciklizma ponudio bogat sadržaj. Prvo su organizovane radionice i škola za djecu i odrasle na parkingu ispred stadiona Koševo.

Pored toga, mališani do sedam godina starosti na kraju cijelog događaja mogli su učestvovati u zanimljivoj igri potrage za poklonima.

Za djecu koja nisu imala svoj bicikl obezbijeđeni su dvotočkaši koje su mogli voziti, a za sve prisutne obezbijeđen je besplatan servis za sva bicikla.

Nakon toga, u gradskom parku Jezero, održana je trka na hronometar. Prvih dvadeset takmičara koji su se prijavili prije trke imali su pravo učešća, a vozili su pojedinačno po krug čija je dužina nešto više od jednog kilometra. Najbrža tri takmičara dobila su vrijedne nagrade i medalje.

Organizatori se nadaju da će ovakav događaj u budućnosti postati tradicija u Sarajevu i da će se godišnje organizovati više puta.

“Grad Sarajevo treba ovakve evente, jer urbani biciklizam je sve više u populaciji. Već smo u nekim pregovorima da iduće godine organizujemo ozbiljnije i profesionalne trke i, naravno, da Bike Fest proširimo na više dana”, rekao je Hulusić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top