Vijesti iz zemlje

U Sarajevu održano predavanje o turskom piscu Mehmetu Akifu Ersoyu: Čovjek koji se zanimao za islamski svijet

– Na konferenciji je govorio profesor Necmettin Turinay koji je istakao kako je turski pisac i pjesnik Mehmet Akif Ersoy imao značajan utjecaj u Turskoj, ali i u islamskom svijetu  U Sarajevu je večeras održana konferencija “Mehmet Akif Ersoy i Bosna i Hercegovina” u zajedničkoj organizaciji Ambasade Republike Turske, Instituta Yunus Emre Sarajevo/Mostar i Ureda za kulturu, javlja Anadolu Agency (AA).
Na konferenciji je govorio profesor Necmettin Turinay koji je istakao kako je turski pisac i pjesnik Mehmet Akif Ersoy imao značajan utjecaj u Turskoj, ali i u islamskom svijetu.

“Imao je važan utjecaj i ostavio je traga ne samo u Turskoj nego i u islamskom svijetu. Iskazivao je poseban interes za dešavanja u islamskom svijetu. Osim toga, imao je duboke veze i s Bosnom i Hercegovinom koje nisu u dovoljnoj mjeri istražene. U pojedinim magazinima je pisao tekstove i o Bosni. Uradio sam upravo istraživanja i o tome. Mehmet Akif Ersoy je neko ko je predavao mnogim bošnjačkim intelektualcima tog vremena”, rekao je Turinay.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay je prisutnima također kazao da je Mehmet Akif Ersoy napisao vrlo važna djela.
“Napisao je važna i utjecajna djela. Ovdje je odštampana i knjiga sa njegovim tekstovima na bosanskom jeziku, što je značajan uspjeh. Nadam se da ćemo jednog dana i njegovo djelo Safahat moći pročitati na bosanskom jeziku”, rekao je ambasador.
Direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman je izjavio da je konferencija održana povodom godišnjice smrti turskog pisca Mehmeta Akifa Ersoya.

“Ima mnogo pjesama iza sebe. Ima poseban značaj i za Bosnu i Hercegovinu. Njegovi tekstovi su prevođeni na bosanski jezik. Mehmet Akif Ersoy je neko ko je svojim djelima utjecao i na pojedine bošnjačke intelektualce u to doba. Tim povodom smo štampali knjigu u kojoj objavljujemo neke tekstove Mehmeta Akifa Ersoya prevedene na bosanski jezik, a koje ćemo večeras podijeliti. Ovaj pisac je u svoje doba pisao mnogo o stanju u muslimanskom svijetu kao i o savjetima kako da se preporodi taj svijet u vrijeme stagnacije”, rekao je Yaman.

Konferenciju pod nazivom “Mehmet Akif Ersoy i Bosna i Hercegovina” u zajedničkoj organizaciji Ambasade Republike Turske, Instituta Yunus Emre Sarajevo/Mostar i Ureda za kulturu pratio je veliki broj ličnosti iz javnog i kulturnog života Turske i BiH kao i veliki broj studenata.
Profesor Necmettin Turinay će narednih dana održati predavanje o turskom piscu i pjesniku Mehmet Akif Ersoyu u Mostaru i u Zenici.
Mehmet Akif Ersoy je turski pisac rođen u Istanbulu 1873. godine. Tokom života je napisao brojna djela velike književne vrijednosti i autor je teksta turske nacionalne himne. Umro je 27. decembra 1936. godine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button