Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Sarajevu obilježen Svjetski dan nepušenja: Poskupljenje nije uticalo na smanjenje potrošnje duhana

U Sarajevu obilježen Svjetski dan nepušenja: Poskupljenje nije uticalo na smanjenje potrošnje duhana

Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja u cijelom svijetu obilježava se pod sloganom “Zaustavimo ilegalnu trgovinu duhanskih proizvoda” kojim se želi ukazati na značaj nelegalnog prometa duhanskih proizvoda koji značajno ugrožava ekonomije zemalja širom svijeta

 

Svjetski dan nepušenja, koji se obilježava svakog 31. maja, ima za cilj podići u javnosti svijest o štetnosti duhanskog dima po zdravlje. Ovaj dan obilježen je danas u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Crvenog križa  FBiH, Udruženja PROI i Partnestva za javno zdravstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja u cijelom svijetu obilježava se pod sloganom “Zaustavimo ilegalnu trgovinu duhanskih proizvoda” kojim se želi ukazati na značaj nelegalnog prometa duhanskih proizvoda koji značajno ugrožava ekonomije zemalja širom svijeta. Prema podacima SZO, svaka deseta cigareta dio je nelegalne trgovine duhanskim proizvodima. Organzacije te pojedinci uključeni u krijumčarenje duhana i duhanskih proizvoda profitiraju u takvom “biznisu”.

Pomoćnica direktora i šefica Službe za promociju zdravlja i edukaciju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić Čatak istakla je kako povećanje cijene cigareta još ne utiče na smanjenje potrošnje. 

“Povećanje cijene cigareta još uvijek nema efikasnog utjecaja kod smanjenje potrošnje cigareta. Većina pušača su muškarci, a jednu trećinu čine žene”, istakla je Ramić Čatak.

Crveni križ FBiH je povodom Dana nepušenja izradio promotivni spot namijenjen mladim generacijama koje trebaju spoznati štetnost pušenja. 

“Smatramo da su mladi ciljani u ovoj oblasti i mi ćemo u daljem radu dati podršku ovakvim projektima. Nadamo se da će dio ovog promotivnog spota naći mjesto u sistemu obrazovanja u FBiH, jer će tako efekti biti vidljivi”, kazao je generalni sekretar Cvenog križa FBiH Namik Hodžić.

Kada je riječ o pasivnom pušenju, Samir Ibišević iz Udruženja PROI kazao je kako se radi o problemu kojeg treba istraživati.

“Koliko puta u autu vidite roditelje kako puše dok iza sjede djeca, kao u restoranima gdje majke djecu doje i puše cigarete. Pitanje je da li su ta djeca to zalužila? Pasivno pušenje je i kulturološki problem i atak na ljudska prava”, kazao je pozivajući na buđenje svijesti u javnosti kada je riječ o konzumiranju duhana.

Pušenje, kako je istaknuto, osim što uzrokuje mnoga oboljenja, bitno utječe na kvalitet, ali i na dužinu života, stoga se smatra “broj jedan ubicom u svijetu”. Također, istaknuto je kako ne postoji razlika između pasivnog i aktivnog pušenja, jer svaki oblik izaziva ozbiljna oštećenja respiratornog sistema, srca i krvnih sudova, kože, mozga i drugih organa.

Međunarodna klasifikacija bolesti (MKB) pušenje je svrstala u bolest pod šifrom F17.2 – sindrom ovisnosti o duhanu.

Kada je riječ o BiH, rezultati Studije o stanju zdravlja odraslog stanovništva u FBiH u 2012. potvrdili su kako je pušenje vodeća bolest ovisnosti u bh. entitetu Federacija BiH. Od toga 56,3 posto čine muškarci, dok je 31,6 posto žena.

Udruženje PROI danas je u uličnoj akciji uz interakciju, promovirajući zdrav život, građanima ponudilo trešnje umjesto cigareta, kao alternativu. Volonteri su istakli kako podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju kako svakih osam sekundi u svijetu jedna osoba umre od posljedica pušenja. Također, ističu kako je statistika u BiH u vezi cigareta zabrinjavajuća i pokazuje kako polovina odraslog stanovništva puši.

U današnjoj uličnoj akciji poseban fokus stavljen je na balone crne boje u znak sjećanja na osobe preminule od posljedica uzrokovanih konzumiranjem duhanskih proizvoda. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top