Islamske teme

Ramazanska pitanja: Ne mogu da ispostim cijeli ramazan zbog cigareta, šta da radim?

Pitanje:

Ja sam strastveni pušač, i veoma mi je što teško, da ne kažem nemoguće, postiti. Od primanja islama, doživio sam pet ramazana, ali nijedan nisam uspio uspješno ispostiti. Osjećam da sam previše dana propustio da bih ih mogao napostiti, a ne znam ni kako ću ovaj ramazan proći. Prestanak pušenja mi mnogo teže pada od samog posta. Ne znam šta da radim. Otkrio sam da islam nije baš toliko lahka religija kao što mislimo da jeste, ili je to samo do mene.

Odgovor:

Dragi brate u islamu, na početku bismo pohvalili tvoje zanimanje i brigu oko praktikovanja islama. U posljednjoj rečenici djeluješ pomalo očajno. Ali ukoliko budeš iskren u namjeri da učiniš Allaha, dž.š., zadovoljnim i zatražiš Njegovu pomoć, sigurno će ti On olakšati.

Post za cilj ima izgradnju duhovne discipline i samokontrole. Propisan je kao vjerska dužnost muslimanima kako bi suzbio njihove strasti i zadržao njihove prohtjeve u granicama  normale, kako čovjek ne bi postao njihov rob i tako izgubio kontrolu nad sobom.

Stoga, ramazan je dragocjena prilika da musliman prestane s lošim navikama i djelima.

Vezano za tvoje pitanje, dr. Ahmad Kutty, profesor i islamski učenjak iz Islamskog instituta u Torontu kaže:

„Jedna od zadaća institucije posta u islamu jeste podrška čovjeku da se oslobodi loših navika i stekne pozitivne i životno korisne navike, kako bi mogao biti u stanju suočiti se s životnim izazovima. Dragi brate, ukoliko postiš i zatražiš Allahovu pomoć, uspjet ćeš savladati naviku pušenja.

Zahvaljujući postu, mnogi ljudi su prekinuli s konzumacijom duhana. Mnogi od njih su se cigareta odrekli baš tokom ramazana, iako su bili zavisni o nikotinu deset, dvadeset i više godina i nikada se više nisu vratili pušenju cigareta.

I ti možeš ostvariti isti uspjeh, ali prije toga moraš skupiti dovoljno hrabrosti i unutrašnje snage i pojasniti samom sebi negativne aspekte pušenja.

Niko ne može prestati s lošom navikom, ako je duboko u svom srcu i dalje veliča i o njoj lijepo misli. Čini se da si ti naviknut da misliš da je pušenje dobro. Odvikni se od toga tako što ćeš svjesno razmišljati o svim negativnim stvarima vezanim za pušenje duhana, uključujući sav bol i patnju koju ti ta navika donosi (rak pluća, itd.). Takođe, razmišljaj o novcu koji besmisleno trošiš, a od kojeg bi se mogao okoristiti na koristan način ili pomoći one koji su siromašni i nedostaju im osnovni uvjeti za život.

Nakon što sebe ubijediš i stekneš dovoljno motivacije, okreni se k Allahu, dž.š., i zabavi se zikrom (sjećanjem na Allaha). Svaki put kad ti se javi želja da zapališ cigaretu, izbriši tu misao zikrom, izgovaraj subhanallah (slavljen neka je Allah), elhamdulillah (sva hvala i zahvala Allahu), Allahu ekber (Allah je Najveći). Zamoli Allaha, dž.š., da ti podari dovoljno snage da savladaš ovu pošast. On će ti sigurno pomoći. Budi ubijeđen u Njegovu pomoć i da ti je već dano ono što tražiš.

Ukoliko budeš iskren, Allah, dž.š., će te nagraditi za tvoj trud. Islamski propisi nisu uvijek lahki, ali Allah, dž.š., ih olakša. Možeš se nadati Allahovoj pomoći ukoliko mu se iskreno predaš i obratiš.“

Izvor: onislam.net

Za Akos.ba preveo i obradio: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button