Vijesti iz zemlje

U povodu 10. septembra Međunarodni dana prevencije suicida: Živi, život je lijep!

Vodeći se dosadašnjom praksom praćenja i obilježavanja važnih i značajnih datuma u godini u P.C. „Duje“, odlučili smo nastaviti i dalje u istom smjeru, pa tako nismo propustili 10. septembar Međunarodni dan prevencije suicida koji se u svijetu obilježava dugi niz godina.

Svrha obilježavanja ovog dana je podići svijest da se samoubojstvo može spriječiti. Nadalje, veoma važno je poboljšati i povećati svijest kao i obrazovanje o samoubojstvu, te raditi na smanjenju stigmatizacije zbog samoubojstva.

U svrhu doprinosa gore navedenom, danas 10.09.2019. godine u prostorijama radnookupacione terapije u 11.00 sati održana je zajednička diskusija na razne teme čija je poveznica odnosno baza bila vezana za suicid tačnije za prevenciju istog.

U diskusiji su aktivno učestvovali korisnici Prihvatnog centra koji su kroz život prošli razne krizne situacije, pojedini su bili skloni suicidalnim razmišljanjima, dok su neki čak pokušali i sam čin suicida koji nije završio uspješno (na sreću!), pa su bili spremni da podijele svoje priče i iskustva koja nose iz tog perioda.

Mnogi od njih kao jedan od razloga zbog kojih su pomišljali na okončanje života svojom rukom navode osjećaj i stanje beznadežnosti i bespomoćnosti.

Veoma važna izjava koja se protezala cijelom diskusijom bila je vezana za naglašavanje da je pokušaj suicida zapravo vapaj očaja, te da svaka osoba treba tražiti pomoć, reći da je loše i boriti se da prevaziđe probleme koji su je trenutno zadesili, zajedno sa mrežom podrške koju bi svi trebali imati (prijatelji, poznanici, radne kolege, supružnici, sos linije, zdravstveni radnici i sl.)

Zaključak današnjeg okupljanja bio je pozitivan, uprkos iznesenim teškim pričama i iskustvima, kao i iskušenjima sa kojima se korisnici bore svaki dan. Ipak, odlučili su se za teži put…za borbu zvanu život, koji ipak vrijedi živjeti.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button