Vijesti iz zemlje

U BiH niz programa povodom obilježavanja pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016. godine

U nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini bit će organizirani programi povodom obilježavanja godišnjice pokušaja puča kojeg su pripadnici terorističke organizacije Fetullahci (FETO) pokušali izvesti u Turskoj 15. jula 2016., javlja Anadolu Agency (AA).

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin govorio je o aktivnostima koje će u BiH biti organizovane povodom obilježavanja šeste godišnjice pokušaja puča.

– U Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci te još nekoliko gradova održat ćemo aktivnosti u okviru obilježavanja 15. jula – Dana demokratije i nacionalnog jedinstva – rekao je Girgin.

Dodao je kako će većina aktivnosti biti održana u glavnom gradu, Sarajevu.

– Ujutru ćemo početi panelom u Institutu ‘Yunus Emre’. Panelu će prisustvovati i domaći zvaničnici – rekao je Girgin.

Dodao je da će biti održana dodjela nagrada u okviru takmičenja literarnih radova na temu ”15. juli”.

– Nakon toga će na mezarju Kovači biti proučena dova. U Gazi Husrev-begovoj džamiji, nakon džuma-namaza bit će proučena dova. Također, izložba fotografija tokom cijelog dana bit će otvorena na Baščaršiji, u blizini Sebilja – rekao je ambasador Girgin.

Navečer će na Baščaršiji, u blizini Sebilja biti prikazan kratki dokumentarni film s izjavama Bosanaca i Hercegovaca koji su u noći s 15. na 16. jul 2016. godine bili u Turskoj. Zahvalio je BH Asocijaciji turskih alumnista (TUMED) i Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) na ovom projektu.

Girgin je rekao i kako će u petak navečer sarajevska Vijećnica biti osvijetljena bojama zastave Republike Turske te pozvao građane da prisustvuju događaju, a u 22.00 sata je planirana zajednička fotografija.

. Pored toga, tokom cijelog dana, s obzirom na to da je petak, u džamijama u nekoliko mjesta u BiH bit će proučene dove za šehide – rekao je Girgin.

Dodao je kako su medijima upućeni dopisi i u vezi s pomenutim dokumentarnim filmom.

Planirana je podjela brošura i prigodna obraćanja u nekoliko gradova.

– Na taj način ćemo se prisjetiti naših šehida, pomoliti se za njih, a ujedno još jednom braću u BiH podsjetiti na ovu opasnost i prijetnju koju predstavlja teroristička organizacija Fetullahci (FETO) – kazao je Girgin.

Podsjetio je kako FETO ne predstavlja prijetnju samo po Republiku Tursku, nego za sve zemlje u kojima je aktivan.

Istakao je kako Turska nastavlja upozoravati na opasnost koju FETO predstavlja, a organiziranje programa povodom godišnjice puča je samo jedan od načina podsjećanja na značaj borbe protiv terorista.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button