Vijesti iz svijeta

Palestinska novinarka Maram Salem dobila presudu protiv Deutsche Wellea

Sud u njemačkom Bonnu presudio je da je palestinska novinarka Maram Salem, koju je njemački međunarodni emiter Deutsche Welle (DW) otpustio zbog navodnog korištenja antisemitskih izraza, nezakonito otpuštena.

Sud je odlučio da objave Salem na Facebooku nisu antisemitske i da je otkaz koji je dobila u Deutsche Welleu, stoga nezakonit.

Salem je u pisanoj izjavi navela da već duže vrijeme vodi kampanju za prava žena, ljudska prava i prava životinja i da su je takve optužbe mnogo uznemirile i rastužile.

Novinarka je pozvala DW da preuzme odgovornost i javno se izvini i povuče svoje navode.

– DW više ne bi trebao pokušavati da raskine ugovore o radu s Palestincima zato što javno govore o kršenju ljudskih prava Izraela protiv Palestinaca. Presuda pokazuje da kampanje mržnje protiv palestinskih žena poput mene ili Nemi Al-Hassan više ne mogu biti uspješne. Od početka je bilo jasno da sam nevina – kazala je.

Advokat Ahmed Abed je također izjavio da je sud jasno naglasio da su optužbe o antisemitizmu protiv Salem neosnovane.

– Deutsche Welle sada mora zaštititi Maram – kazao je Abed.

DW ima pravo žalbe na odluku u roku od mjesec dana. Također, DW mora da plati i sudske troškove u iznosu od 36.000 eura.

Deutsche Welle je već dugo na meti kritika zbog pristrasnog izvještavanja o izraelsko-palestinskom sukobu, budući da njegovo rukovodstvo tvrdi da Njemačka snosi posebnu odgovornost prema zemlji zbog nacističkih zločina počinjenih nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata.

Prošle godine, uredništvo DW-a je svom osoblju poslalo novi vodič za izvještavanje, kojim se dodatno ograničava kritičko izvještavanje o Izraelu, a prema novom saopštenju za javnost, sada planira da izoštri svoj kodeks ponašanja, s većim fokusom na antisemitizam, kao i na pravo Izraela na postojanje i istorijsku odgovornost Njemačke.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button