U FokusuVijesti iz zemlje

Ambasada Turske u BiH: Sa svim svojim institucijama priznajemo genocid u Srebrenici

Vijest naslova “Erdoganova partija odbila usvajanje prijedloga zakona o priznavanju genocida u Srebrenici” objavljena na pojedinim portalima prožeta je kontradiktornostima i pokušaj je dezinformisanja s namjerom da se javnost u Bosni i Hercegovini usmjeri u pravcu suprotnom od istine, umjesto tačnog informisanja, što je osnova i suština novinarstva.

Republika Turkiye sa svim svojim institucijama priznaje genocid u Srebrenici i s tim u vezi prihvata odluke međunarodnih sudova bez potrebe za dodatnim zakonom.

U video poruci objavljenoj na 28. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici, predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je u nekoliko navrata upotrijebio termin genocid i otvoreno osudio “one koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini uprkos odlukama međunarodnih sudova”. Pored toga, još jučer je šest parlamentarnih stranaka u Velikoj narodnoj skupštini Turkiye, uključujući AK Partiju i MHP, usvojilo i zajedničku deklaraciju povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Uprkos svemu tome, spomenuti naslov koji je napisan za tekst vijesti i način na koji je tekst konstruiran primjer je zlonamjernog i prilično neuspješnog novinarstva.

Ponovo dostavljamo tekst poruke našeg predsjednika o Srebrenici i tekst zajedničke deklaracije usvojene u Velikoj narodnoj skupštini Turkiye, na pažnju svima onima koji namjerno ignorišu stav i osjetljivost našeg predsjednika i Velike narodne skupštine Turkiye u vezi s ovom temom.

 Poruku žrtvama Genocida u Srebrenici predsjednika Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan 

“Dragi Bosanci i Hercegovci, uvažene majke i porodice šehida, draga braćo i sestre, u ime mog naroda i u svoje lično ime, sve vas pozdravljam s najdubljim osjećanjima, s poštovanjem i privrženošću. Čestitam vam netom prošli Kurban-bajram i molim Sevevišnjeg da nam podati da dočekamo još puno bajrama. Koristim se prilikom da vam se svima zahvalim na dovama koje ste upućivali tokom kritičnog izbornog procesa u našoj zemlji. Trudićemo se zajedno sa našim narodom, da budemo vrijedni povjerenja i naše braće i sestra iz BiH koje smatramo dijelom neše duše.

Danas je 28. godišnjica Srebreničkog genocida, događaja koji je u historiji zabilježen kao tamna mrlja. U ovom danu žalosti i tuge, ožalošćenim porodicama šehida i bošnjačkoj braći i sestrama još jednom upućujem iskrene izraze saučešća. U mislima čuvamo mudrost i gorku stvarnost u riječima rahmetli Alije: “Šta hod učinili, ne zaboravite genocid, jer se zaboravljeni genocid ponavlja!” Da se ne bi slična zvjerstva ponovila, nikada nećemo zaboraviti i nećemo dozvoliti sa se zaboravi Srebrenica. Rana koju je u našim srcima otvorio genocid počinjen pred očima cijelog svijeta u Srebrenici, krvavi već 28. godina. Sa svim šehidskom dženazom ponovo preživljavamo one dane, ponovo ih se sjećamo, ponovo u sebi lijemo suze. Danas ćemo na vječni početak ispratiti još 30 šehida. Neka im duše budu sretne a mjesta neka mi bude dženet. Neka Allah dž.š. svim šehidima podari lijepi dženet. Porodicama šehida i bošnjačkoj braći i sestrama, čija bol svakog 11. jula postane jača, želim sabur.  Uprkos presudama međunarodnim sudovima, još uvijek ima onih koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini, koji kažu da se ne kaju zbog ratnih zločina koje su počinili, a nažalost mogu se naći i oni koji ih podržavaju. Osuđujem ove ljude bez svjesti i ove izjave vrijedne žaljenja. Kako se stradanja u Bosni i Hercegovini ne bi ponovila, moramo ostaviti iza sebe govor mržnje i uspostaviti kulturu mira, tolerancije i pomirenja. Svi zajedno moramo raditi na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu. Ne smijemo zaboraviti da je stabilnost Bosne i Hercegovine ključna za stabilnost Balkana i Evrope. Turkiye će nastaviti činiti sve da se Bosna i Hercegovina pretvori u gnijezdo stabilnosti, mira i prosperiteta. Uvažena braćo i sestre, prije nego završim ovo obraćanje, želim još jednom naglasiti sljedeće.

U odnosu na period od prije 28. godina, danas je Turkiye, sa svojom ekonomijom, diplomacijom, potencijalima i sposobnostima, mnogo snažnija i uvaženija. Naša zemlja neće nikada dozvoliti da se ovdanašnja stradanja ponove. Uvijek ćemo podržavat nezavisnost, suverenitet i teritorijani integritet Bosne i Hercegovine. Očekujem od vas da budete spokojni i otvorena srca. S ovim mislima, na kraju ovog obraćanja, molim Allaha dž.š. da šehidima Srebrenice podari svoj rahmet, a ja se s poštovanjem poklanjam pred njihovim sjenama. Allahimanet.“

Zajedničko saopštenje Velike narodne skupštine Türkiye
Tema: 28. godišnjica genocida u Srebrenici

U svojstvu Velike narodne skupštine Türkiye, duboko osjećamo genocid koji su doživjela naša braća i sestre Bošnjaci u Srebrenici prije tačno 28 godina. S najdubljim osjećajima dijelimo neopisivu bol naših šehida koji su masakrirani s okrutnošću koja nije viđena u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, jednoj od najmračnijih mrlja u ljudskoj historiji, upućujemo iskreno saučešće ožalošćenim šehidskim porodicama i svoj našoj braći i sestrama Bošnjacima.

U julu 1995. godine dogodilo se najveće stradanje u ratu u Bosni i Hercegovini u gradu Srebrenici, koji
je Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a broj 819/1993 bio proglašen “sigurnom zonom”. Ovaj masakr je
odlukom Međunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. potvrđen kao genocid. Osim toga, i
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je svojim presudama kvalificirao događaje u Srebrenici
kao genocid.

U povodu ove godišnjice, još jednom osuđujemo genocid u Srebrenici, te, polazeći od riječi rahmetli
Alije Izetbegovića: „ Šta god učinili, ne zaboravite genocid, jer se zaboravljeni genocid ponavlja“, u želji
da se slične patnje nikada ne ponove, naglašavamo da nikada nećemo zaboraviti niti dozvoliti da se
zaboravi genocid u Srebrenici, te da nikada nećemo dopustiti da se slični događaji ponove.
U svojstvu svih političkih stranaka koje imaju klubove u Velikoj narodnoj skupštini Türkiye, polazeći od
gore navedenih stavova, nastavit ćemo vječno pamtiti genocid u Srebrenici i snažno podržavati
teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Stranka pravde i razvoja (Adalet ve Kalkınma Partisi)
Republikanska narodna stranka (Cumhuriyet Halk Partisi)
Stranka zelenih i lijeve budućnosti (Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi)
Stranka nacionalističkog pokreta (Milliyetçi Hareket Partisi)
Stranka İYİ (İYİ Parti)
Stranka Saadet (Saadet Partisi)

Povezani članci

Back to top button