Dijaspora

Sjećanje na genocid u Srebrenici: Zajednički projekat džemata iz američke države Pennsylvania

Nikada ne smijemo zaboraviti genocid u Srebrenici. Ova poruka se 11. Jula 2022. prolamala kroz prostore savezne američke države Pennsylvania.

Bošnjaci sa svojim prijateljima potrudili su se da na dostojanstven način obilježe 27. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Program je počeo u glavnom gradu savezne američke države Pennsylvania u Harrisburgu, na adresi Pennsylvania State Capitol Rotunda Hall. Ovaj projekat je bio zajednička saradnja džemata sa područja Pennsylvania. U ovom projektu su učestvovali sljedeći džemati: B&H Islamic Center of Pennsylvania- Mechanicsburg PA, Bosniaks Islamic Cultural Center of Carlisle- Carlisle, PA, Bosnian Islamic Community of Erie- Erie, PA, Islamic Community of Bosniaks in Pittsburgh- Pittsburgh, PA. Sve nas raduje da smo ove godine imali ovakav jedan zajednički program i nadamo se da ćemo u budućnosti imati projekte koji su važni za naš narod. Program je počeo intoniranjem himni, američke i bosanske. Uvodno obraćanje imama mr. Džemal ef. Crnkića koji je prisutne poselamio i naveo važnost ovakvog okupljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici. U daljem programu imali smo i obraćanja imama Adem ef. Garića i Zinaid ef. Granića.

Prisutnima se u Capitol obratio i dr. George Pickens koji je profesor teologije na Messiah University, on je porukom mira istakao važnost da smo jedno, da budemo od pomoći drugima kada je najpotrebnije. Srebrenički inferno nam je izvela Merjem Garić. Ovog dana smo imali poruke mira a posebna radost je bila kada je mr. Džemal ef. Crnkić proučio ajete iz Kur’ana , prijevod ajeta je čitao Adem ef. Garić. Cijeli koncept programa je bio precizan i jasan, tako da su prisutni mogli da nauče i ponove osnovne stvari. Prije početka oficijalnog programa u Capitol, imali smo priliku vidjeti i posebnu izložbu slika koje svjedoče o genocidu u Srebrenici, dokaz o onome šta se dogodilo na tom području. Poslije toga smo imali šetnju od Capitol do Kunkel Plaza u Harrisburg. Pristuni su na ovaj način noseći transparante “da se nikada ne zaboravi”, “da se nikome ne desi”, noseći američke i bosanske zastave, još jednom cijelom svijetu poslali poruku da ćemo mi pamtiti, nastaviti raditi na tome da se sačuva sjećanje na genocid. Program se dalje nastavio u Carlisle, gdje smo imali šetnju kao i prošle godine. Start je bio u Lindner parku a tu smo imali obraćanja imama Zinaid ef. Granića koji se obratio molitvom za mir u svijetu.

Veliku smo imali čast što smo mogli ugostiti i sljedeće goste govornike:

Profesora dr. Karl D. Qualls koji je profesor na Dickinson College USA, on nam se obratio da nikada ne zaboravimo genocid i da će njegov rad biti usmjeren na istraživanje genocida u Srebrenici. Na kraju programa imali smo govor gradonačelnika Carlisle Borough, Sean Shultz koji se zahvalio na pozivu i obećao pomoć za sve projekte koji se tiču očuvanja sjećanja na genocid u Srebrenici. Poslije obraćanja krenula je šetnja po gradu Carlisle. Nakon završetka šetnje usljedila je zajednička fotografija. Program se završio učenjem tevhida pred duše šehida Srebrenice u džamiji BICC Carlisle.

Vjerski program, učenjem sure Jasin i tevhida smo imali također u džematu Bosnian Islamic Community of Erie koji je održan 10. Jula 2022. Neka se Allah dž.š., smiluje njima našim šehidima. Nama ostaje borba za istinu i edukacija drugih o tome šta se dogodilo u Srebrenici.

Akos.ba

Back to top button