Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moja putovanja > Turski: Let balonom iznad Kapadokije u prvih šest mjeseci ove godine probalo više od 230.000 ljudi

U prvoj polovini ove godine balonom na topli zrak vozilo se 232.109 ljudi, a očekuje se da će do kraja godine te brojke doseći i pola miliona

Turski: Let balonom iznad Kapadokije u prvih šest mjeseci ove godine probalo više od 230.000 ljudi

Kapadokija, smještena u provinciji Nevsehir, popularna je turistička destinacija u Turskoj, a vremenski uslovi dozvoljavaju let balonima na topli zrak skoro 300 dana u godini, što privlači brojne turiste iz zemlje i svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

U prvoj polovini ove godine balonom na topli zrak vozilo se 232.109 ljudi, a očekuje se da će do kraja godine te brojke doseći i pola miliona.

Pejzaž Kapadokye nalazi se na listi Svjetske baštine UNESCO-a, a pogled iz balona je jedinstveno iskustvo koje svake godine privlači stotine hiljada turista iz cijelog svijeta.

Riječ je o specifičnom reljefu koji je nastao od vulkanske lave koju su obližnje planine izbacivale prije nekoliko miliona godina.

Turisti koji smognu hrabrosti svako jutro imaju priliku da se balonom vinu u visine iznad tog mjesta koje je spoj prirodnih i historijskih fenomena. Često se na nebu iznad Kapadokije u jutarnjim satima nalazi nekoliko desetina balona.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com