Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Ostale aktivnosti > Održana godišnja druženja članova i članica AKOS-a

Održana godišnja druženja članova i članica AKOS-a

godisnje druzenje 2019

Tokom vikenda 17. i 18. augusta u Sarajevu je održano godišnje druženje za članove AKOS-a. Druženju su prisustvovali članovi AKOS-a iz Sarajeva, Tuzle, Živinica, Bihaća, Bosanske Krupe, Jajca i Donjeg Vakufa.

Program druženja se sastojao iz odgojno-edukativnih i sportsko-rekreativnih aktivnosti.

Prvo predavanje za učesnike je održao Amir ef. Čavak, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Donji Vakuf, koji je govorio o značaju vjere islama u svakodnevnom životu vjernika te njenom značaju kao pokretača u činjenju dobrih djela i klonjenja onoga što je zabranjeno.

Drugo predavanje je održao Amel ef. Duraković, imam iz Bosanske Krupe, a govorio je o tomi međuosobne ljubavi i uvažavanja između vjernika. Poručio je kako je primjer Allahovog Poslanika Muhammeda alejhi sselam i njegovih drugova – ashaba, primjer kako treba graditi zajednicu na zdravim temeljima radi dugoročnog prosperiteta.

Drugog dana druženja je organizovan sportsko-rekreativni izlet na Igman gdje su učesnici obišli Ratnu džamiju na Igmanu, autentični spomenik kulture, koja je napravljena 1994. godine a nakon toga nastavili druženje na platou Velikog polja.

Treće predavanje, ovaj put u prirodi, održao je mr. Fikret ef. Čančar, vjeroučitelj iz Jajca, na temu “Društvo, zajednica i naša uloga u njoj” gdje je kroz stručni sociološki pristup prezentovao proces socijalizacije i njegov značaj za svakog pojedinca jer je čovjek društveno biće i nužno kooegistira sa ostalim članovima društva i dijeli njegove vrijednosti.

Istovremeno, u AKOS-ovom ERC Misbah u Begovom hanu, održano je godišnje druženje za članice AKOS –a, simpatizerke i druge učesnice iz Sarajeva, Zenice, Živinica i Bosanske Krupe.

Tema ovogodišnjeg ljetnog druženja za žene je bila “USPJEH “. Program je počeo u petak a prvo predavanje održano je u subotu na temu “ Tefsir prvih ajeta sure Vjernici- “El- Muminun“ predavač prof. Elvedina Mahmutović.
Poslije predavanja su održane radionice o temi predavanja – “Oni koji molitvu svoju ponizno obavljaju”, i “ Povezanost namaza i ahlaka“ a uspiješno ih je vodila Samira Žunić – Velagić.

Pauze između radionica su korištene za teambuilding igrice i međusobno razmjenjivanje ideja. Radionice su sadržavale vrlo inspirtivne vježbe za koncentraciju, zanimljive motivirajuće metode i kreativne načine za upoznavanje i aktivno učešće u ovom programu.

Predavanje na temu “Iman kao naš pokretač “ je održala Maksida Agić a radionicu je održala Emina Ašćerić – Selimović pod nazivom “ Uspješna komunikcija”.

Kvizovi i radionice su podstakle učesnice na aktivniji rat pa su najvrijednije i nagrađene. Evaluacija je pokazala zavidne rezultate na osnovu kojih se može smatrati program uspješno realizovanim.

Ovi programi su sastavni dio godišnjeg plana aktivnosti AKOS-a i pridruženih članica.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top