Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Tridesetdvogodišnji doktor možda postane prvi musliman guverner SAD-a

Tridesetdvogodišnji doktor možda postane prvi musliman guverner SAD-a

Tridesetdvogodišnji doktor i aktivista za javno zdravlje Abdurrahman es-Sejid bi mogao postati prvi musliman guverner Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je objavio svoju kandidaturu za guvernera Mičigena.
Rođen 1985. godine u Gratiot okrugu u Mičigenu od roditelja koji su emigrirali iz Egipta, mladi doktor je poznat po svojim postignućima i posvećenosti transformisanja zdravstvenog odjela Detroita.

Gradonačelnik Mike Duggan je 2015. godine imenovao es-Sejida za izvršnog direktora Zdravstvenog odjela Detroita, čime je postao najmlađi povjerenik zdravstva u većem američkom gradu.
“Kandidovao sam se jer vjerujem da ću biti najbolji guverner države Mičigen, bez obzira da li sam ili nisam musliman. Moja vjera mi je jako važna, kao što je to velikom broju stanovnika Amerike i Mičigena”, kazao je es-Sejid, objašnjavajući svoju kandidaturu.

On je također naglasio da su islamske vrijednosti bile centar njegovog rada kao državnog službenika, ali je dodao da će njegov prioritet broj jedan biti služiti stanovnicima Mičigena.
Osim toga što bi mogao postati prvi musliman guverner, es-Sejid bi također mogao postati najmlađa osoba koja je izabrana za guvernera od 1978. godine kada je bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton izabran za guvenera Arkanzasa, tada je Clinton imao 32 godine.
Uspješni doktor je diplomirao sa visokim akademskim počastima na Medicinskom fakultetu u Mičigenu, magistrirao je na Kolumbija univerzitetu, a doktorski rad je radio na Oksfordu iz oblasti javnog zdravlja.
Međutim, es-Sejed se može suočiti sa poteškoćama prilikom pridobivanja podrške stanovnika Mičigena jer je u državi došlo do porasta islamofobije u posljednjih nekoliko godina.

IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com