Vijesti iz zemlje

Trening za mlade autore: Pametni telefoni su budućnost

Tokom treninga koji se i ove godine održava u okviru AJB DOC Film Festivala, mladi imaju priliku učiti kako snimiti dokumentarac pametnim telefonom.

Uz projekcije AJB DOC Film Festivala, koji se održava od 9. do 13. septembra u Sarajevu, traje i trodnevni trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom”.

S odabranim učesnicima na treningu radi Al Jazeerin videonovinar Faris Bajrić, koji će studentima filmskih akademija, mladim novinarima i producentima približiti način na koji se mogu baviti sadržajem, koristeći se pametnim telefonom pri snimanju dokumentarnog filma.

“Mobilni telefon kao medij za snimanje u suštini nije perfektan kao kamera, on daje zadovoljavajuću sliku, ali vjerujem da će u narednih nekoliko godina biti broj jedan” – kaže Bajrić.

Podsjeća da se pametni telefoni u velikoj mjeri koriste za snimanje i produkciju dokumentarnih filmova, kao i da su odavno u upotrebi u Hollywoodu.

“Vjerujem da će za nekoliko godina to biti na višem nivou” – ističe Bajrić.

Prilika za učenje

Među učesnicima treninga je i fotoreporter portala Klix.ba Davorin Sekulić. Iako iza sebe ima snimljen nagrađivani dokumentarni film, a pametni telefon koristi svakodnevno u poslu, odlučio je prijaviti se kako bi savladao dodatne tehnike koje će mu pomoći da unaprijedi svoj rad.

“Mislim da su pametni telefoni budućnost, naročito u mom poslu. Istina je da svakodnevno radim mnogo stvari telefonom, no želim savladati nove tehnike i naučiti kako pretočiti to u dokumentarni film” – kaže Sekulić.

“Imam velika očekivanja i vjerujem da ću kroz ovaj trening savladati stvari koje su mi neophodne da samostalno radim projekte koje imam u planu. Mislim da je ovo velika prilika za mlade, jer uz mogućnost da nauče nešto novo dobijaju i priliku da svoj projekat pretoče u dokumentarni film i predstave ga publici na narednom AJB DOC-u” – dodaje Sekulić.

Novinar Oslobođenja Amir Papić se bavi multimedijom i kaže da će mu ovaj trening biti od velike koristi.

“Ovakve prilike su veoma važne, jer su pametni telefoni budućnost. Novinarstvo se sve više bazira na ove uređaje koji uzimaju sve više maha i mislim da je zbog toga važno da se mladi usavršavaju i zakorače u taj svijet” – kaže Papić.

Nagrada za najbolju ideju

Nakon treninga svim učesnicima bit će dodijeljeni certifikati Al Jazeera Media Institutea. Također, učesnici će od završetka treninga imati 30 dana za razradu ideje za snimanje dokumentarnog filma pametnim telefonom.

Po isteku roka voditelj treninga i predstavnici organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti nagradu u iznosu 1500 eura, nagradu Samsunga kao partnera treninga te mentorsku podršku u procesu snimanja.

Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na sljedećem izdanju AJB DOC Film Festivala u okviru nove selekcije “Smart Doc”.

Trening je organizovao Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a u partnerstvu sa Samsungom.

 AL JAZEERA

Povezani članci

Back to top button