Enterijer

Udobno i minimalistički: Nekoliko ideja za uređenje enterijera

Minimalizam je već nekoliko godina dominantan trend u uređenju enterijera

‘’Manje je više’’ je poznata maksima koja, još od kad ju je arhitekta Frenk Lojd Rajt izgovorio početkom XX vjeka, i dalje najbolje sumira osnovna načela modernizma i univerzalnog koncepta humanog stanovanja – svedenost, funkcionalnost, kvalitet i udobnost. Ukratko, ideje kojima se i danas vodimo kada želimo da naš stambeni prostor deluje stilizovano i otmjeno, na ukusan i nenametljiv način.

Minimalizam je već nekoliko godina dominantan trend u uređenju enterijera. Bez suvišnih stvari i detalja, uz svedenu paletu boja i kvalitetne materijale, ovako osmišljeni enterijeri dozvoljavaju prostoru da ‘’diše’’, a kada su u pitanju manji stanovi, ovaj princip omogućava da djeluju veće, svjetlije i otvorenije. Ukratko, kada govorimo o savremenom minimalizmu i urbanom luksuzu, akcenat je na kvalitetu, ne na kvantitetu.

Lux51
 

Stanovanje i uređenje enterijera po principima minimalizma podrazumeva fokus na materijale i komade namještaja koji su ne samo prvoklasne izrade, već i dizajnirani tako da se u njima može maksimalno uživati. Ovo ne znači da je neophodno da izdvajate ogromne sume novca, već da promišljeno ulažete u svoj dom i fokusirate se na kupovinu nekoliko kvalitetnih stvari koje će trajati i biti trendi i za nekoliko godina, i koje će, generalno, unaprijediti vaš životni stil i životno okruženje.

Prostorije u kojima boravite ne moraju nužno delovati previše raskošno, ali detalji poput kvalitetne sofe ili dizajnerskog komada nameštaja (lampe, stočića, posteljine) su ti koji otkrivaju istinske hedoniste i vlasnike koji znaju da se “počaste” ekskluzivnim detaljima. 

Minimalistički stil uglavnom prepoznajemo u monohromnoj paleti boja (siva, bela, crna, ili zemljane boje poput oker ili bež), kao i u namještaju jednostavnih, svedenih linija koji odiše udobnošću i elegancijom. U znalački uređenom stanu ili kući sve ima svoje mesto i funkciju, a na nivou čitavog prostora djeluje usklađeno i bez potrebe za pretjeranim ukrašavanjem. Poneki efektan detalj, na primjer zlatni ram na ogledalu, interesantan luster ili egzotične biljke će učiniti i više nego dovoljno da vaš prostor deluje ekskluzivno i jedinstveno uprkos jednostavnosti. 
 
Kao što smo već rekli, luksuzni minimalizam se svodi na kvalitet, a ne na kvantitet. Čak i prosječan ili mali životni prostor može bez mnogo napora i previše ulaganja postati šarmantan i sofisticiran, samo ukoliko u svojoj glavi imate pravu viziju. Mekan i udoban namještaj sa ponekim printom ili jarkom bojom, suptilini detalji i dobro organizovano i raspoređeno osvjetljenje biće dovoljni da  ambijent podignu na sasvim nov nivo. 

Lux51
 

Kada su materijali u pitanju, kombinacija drveta, kamena, metala i stakla postiže efekat skladnosti i prefinjenosti. Ne treba posebno naglašavati da svjetle boje treba da budu prisutne u svim djelovima doma i u većoj mjeri u odnosu na tamne, s obzirom da čine ambijent svetlijim i vizuelno povećavaju čak i male prostorije. Ukoliko na sve ovo imate sreću da imate velike prozore i panoramski pogled na grad, rezultat je garantovan. 

akos.ba

Povezani članci

Back to top button