Kultura i tradicija

Volontiranje na AJB DOC Film Festivalu: Prilika za prvo radno iskustvo, učenje i zabavu

Svoje slobodno vrijeme ispunjavaju bavljenjem volonterskim poslom i za mnoge od njih angažman na festivalu je prilika za zabavu, kao i upoznavanje s autorima i akterima najboljih dokumentarnih filmova

Volontiraje na AJB DOC Film Festivalu idealna je prilika za mnoge učenike srednjih škola i studente za sticanje prvog radnog iskustva, ali i za učenje o organizaciji kulturnog događaja, timski rad, preuzimanje dijela odgovornosti, te prisustvovanje projekcijama.

Svoje slobodno vrijeme ispunjavaju bavljenjem volonterskim poslom i za mnoge od njih angažman na festivalu je prilika za zabavu, kao i upoznavanje s autorima i akterima najboljih dokumentarnih filmova.

– Zdravo okruženje i divno iskustvo –

Među ambicioznim, vrijednim i željnim novih znanja i iskustava je Zijo Vladavić (19) koji je završio sarajevsku Treću gimnaziju. Iako će uskoro odseliti u Njemački kako bi započeo studij u oblasti informatike, nije propustio priliku da se ponovo prijavi za dobrovoljan rad na AJB DOC Film Festivalu.

Na AJB DOC-u je volontirao dvije godine, a ovaj put je zahvaljujući svom angažmanu postao član užeg kruga osoblja, koji obavlja odgovornije zadatke.

“Prve godine nisam imao neka očekivanja. Išao sam u nepoznato. Međutim, pozitivno sam se iznenadio iskustvom, tretmanom volontera i generalno cijelim okruženjem. To je zdravo i divno okruženje sa divnim ljudima, stvarno sam stekao divna iskustva”, kazao je za Anadolu Vladavić, istakavši da se na tom festivalu prema volonterima svi odnose s poštovanjem.

Ističe da ga najviše motiviše aktivizam s ciljem da nekome pomogne.

“Cilj je predstaviti sebe i ovaj festival u najboljem svjetlu. Da ljudi iz inostranstva, ali i odavde vide naš grad onako kako treba i kakav jeste, divan i pun ljubavi”, rekao je Vladavić i dodao:

“Mladima bih poručio da se uključe u volonterizam što više mogu, da ne propuštaju ovakve prilike, jer su ovo iskustva koja će pamtiti čitav život.”

– Prilika za prvo radno iskustvo –

Među mladim volonterima je i Nađa Halitović (17), učenica Prve gimnazije. Nađi je ovo prvo volontersko iskustvo na AJB DOC-u, a kako je kazala, pamtiće ga po najboljem.

“Dosadašnje iskustvo mi govori da ću ovdje naučiti puno i vjerujem da je ovo odlično mjesto da se stekne prvo radno iskustvo”, kazala je Halitović, dodavši da se planira prijaviti za volonterski rad na festivalu i sljedeće godine.

Nađa i njene kolege aktivno pomažu organizatorima u obavljanju različitih zadataka. Oni kroz svoj rad doprinose kvalitetu festivala, a njihov angažman cijeni i publika kojoj su uvijek dostupni.

Ističe da je za volonterski rad na AJB DOC-u dodatno motiviše organizacija festivala koja je, kako je kazala, besprijekorna.

“Smatram da kao mladi treba da steknemo što više iskustva za kasnije poslove. Važno je da znamo komunicirati s drugima. S obzirom na to da je AJB DOC jedan od najvažnijih festivala, ovdje dolazi puno ljudi, s kojima stalno moramo komunicirati”, rekla je Halitović i pozvala svoje vršnjake da se prijavljuju za volonterski rad na festivalu jer je to, smatra, “prilika koja se ne smije propustiti”.

– Poziv mladima da volontiraju –

Arnel Ibrićić (19) na AJB DOC-u radi kao foto volonter. Za rad na festivalu se prijavio zbog sticanja novog radnog iskustva i boljeg upoznavanja profesije fotografa.

“Fotograf želim postati iz ljubavi prema umjetnosti i fotografiji. Moja očekivanja su ispunjena, veoma profesionalno sve gledam. Veoma mi je drago što sam dio ekipe foto volontera i sretan sam što sam imao priliku učestvovati na ovom festivalu”, kazao je Ibričić, koji je također pozvao mlade da se prijavljuju za volonterski rad zahvaljujući kojem mogu ostvariti nova poznanstva, prijateljstva i obogatiti svoje znanje.

Ovogodišnje šesto po redu izdanje AJB DOC Film Festivala počelo je 8. septembra, a završava večeras. Na festivalu su 24 dokumentarna filma vrhunske produkcije čiji je fokus na ljudskim pravima.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button