Historija i tradicija

Top sa Kicelja će označavati vrijeme iftara u Tuzli

Pucanj iz topa sa Kicelja označio je kraj prvoga dana posta u Tuzli

 

Top sa Kicelja svaku noć će tokom ramazana najavljivati vrijeme iftara u Tuzli. Nema sumnje da će pucanj iz topa uljepšati vrijeme iftara i tuzlanske ramazanske noći.

Građani Tuzle i predstavnici medija stigli se na Kicelj prije samoga iftara kako bi na licu mjesta vidjeli top, i sa veliki nestrpljenjem iščekivali ezane sa tuzlanskih munara, paljenje kandilja i pucanj iz topa.

Mumin ef. Mumić, imam u džematu Hadžijske džamije u Novom naselju Solina, kazao je nekoliko minuta prije iftara da je za ovogodišnji ramazan velika novost za sve građane da je Tuzla dobila status grada i da će top najavljivati vrijeme iftara

– Tuzla sada po uzoru na Sarajevo pucnjem iz topa obilježava kraj posta i vrijeme iftara. Prema informacijama sa kojima raspolažemo u Tuzli će se po prvi puta nakon Drugog svjetskog rata vratiti tradicija označavanja kraja posta pucnjem iz topa – kazao je Mumić.

Glavni imam MIZ Tuzla, hafiz Ahmed ef. Huskanović na predramazanskome doručku za predstavnike medija u srijedu, ekskluzivno je najavio da će pucanj iz topa označavati vrijeme iftara u Tuzli. Ovu vijest u samo nekoliko minuta u srijedu u prijepodnevnim satima prenijeli su vodeći mediji i portali, što je izazvalo pozitivne reakcije samih građana Tuzle na društvenim mrežama.

 preporod.com

Povezani članci

Back to top button